Balatonfüred

2014.04.09. 16:55

Átgondolják a Huszka-szobor elhelyezését

Még nem zárult le a Huszka Jenő szobrának áthelyezésével kapcsolatos vita, derült ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Győrffy Árpád

Mint írtunk róla, a testület február végén hozott határozatában elrendelte „a Huszka Jenő szobor azonnali elbontását, szakszerű tárolását, és a szakvélemény birtokában egy későbbi időpontban a felállítását a Tagore sétányon”, hogy a helyébe felállíthassák a Magyar Nemzet című újságot alapító Pethő Sándor, illetve a napilap szobrát.

Kirándulók a még a régi helyen álló Huszka-szobor előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

A neves zeneszerző szobrának elbontását és az új szobor felállítását márciusban elhalasztották. Dr. Bóka István polgármester a legutóbbi testületi ülésen beszélt a szobrok sorsáról. Ismét hangsúlyozta, hogy korábban ő személyesen nem foglalkozott az üggyel, mert szakmai kérdésként kezelte, a művelődési osztály volt az előkészítő.

Mint elmondta, a szoborcseréről szóló sajtóhírek után kereste meg az Artisjus (a szerzői jogvédő egyesület) vezetője Huszka unokájának felkérésére. Mivel Huszka egykor a szervezet vezetője volt, felajánlották, hogy a szobrot felállítanák Budapesten az irodaházuknál. Tisztázták, hogy szó nincs arról, hogy Füred le akar mondani a szoborról, csak máshová tennék. Felvették a kapcsolatot Huszka unokájával is, aki a tervezett helyet sokkal jobbnak tartotta a jelenleginél.

A polgármester beszélt arról a kormányzati ígéretről is, ami szerint mintegy 300 millió forintot kapnak a Tagore sétány felújítására. A tervezés elindult, gyakorlatilag át kell gondolni az egész sétányt, az Annabella előtti zöld területet, és azzal együtt kell átgondolni még egyszer a szobor elhelyezését is. Az eddigiekből is okulva az elképzeléseket széles nyilvánosság előtt szeretnék megvitatni. Ha a balatonfürediek többségének annyira markánsan fontos, hogy a Huszka-szobor ott maradjon, akkor nyilván erről is lehet majd vitatkozni – mondta Bóka István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!