Balatonfüred

2014.06.14. 14:26

Mintegy 40 fellépő a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon

Harminchat hazai és külföldi, elsősorban klasszikus gitárost hallhat a közönség június 21. és 28. között a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon, ahol a koncertek mellett hangszerkiállításokkal, mesterkurzusokkal és előadásokkal is várják az érdeklődőket.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválon esténként négy helyszínen lépnek fel ismert hazai és külföldi gitárművészek, és hallhatja a közönség a tavalyi Balatonfüredi Tehetségkutató Gitárverseny első helyezettjeit is - derül ki a szervezők közleményéből.

A legnevesebb fellépők közé tartozik Marcin Dylla lengyel gitáros, akit a közlemény szerint a Washington  Post a világ legtehetségesebb gitárművészének nevezett, valamint Jamasita Kazuhito japán klasszikus gitáros, aki többek közt arról ismert, hogy átírta szóló gitárra Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét. Jamasita szólóban és zenészekből álló családjával is fellép a Balaton-parti városban.

Szintén hallhatja a füredi közönség a világ egyik legelismertebb hagyományos flamenco-gitárosát, Paco Penát. Fellép a szerb Miroslav Tadic és a macedóniai Vlatko Stefanovski virtuóz duója, a fiatal hölgyekből álló Gitarrissima - Vienna Guitar Quartet, Pavel Steidl cseh gitárművész és Paul O'Dette amerikai lantművész is.

A fesztivál helyszínei közé tartozik a gyönyörűen felújított balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola, a hal- és borünnep Tagore  sétány közepén felállított nagyszínpada, az Anna Grand Hotel díszterme, a Hotel Margaréta "Anthemis" terme és a Kisfaludy Galéria.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész művészeti vezetésével működő Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál elmúlt nyolc évében a közönség több mint kétezer fellépőt hallhatott élőben vagy az interneten keresztül. A rendezvény 2007-ben Japántól elhódítva 192 órával, majd 2008-ban a kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!