Balatonfüred

2013.12.29. 14:05

Múzeumi Lego-város

Balatonfüred - Az eredeti gyűjtőköréhez képest érdekes témával foglalkozik legújabb időszaki kiállításán a Balatonfüredi Városi Múzeum.

Győrffy Árpád

Az intézmény alsó szintjén a látogatók egy Lego-terepasztalt nézhetnek meg január végéig. A Legókat dr. Praznovszky Mihály irodalomtörnész bocsátotta a múzeum rendelkezésére több évtizedes gyűjtőmunkáját reprezentálva. A terepasztal megépítését is maga végezte. A jellemzően sportokból összeállított Lego várost vasúti sín fogja körbe, amin működő, a látogatók által irányítható szerelvény mozog. Így Birnbauer Csaba és azonos nevű édesapja is elindította a szerelvényt, amikor éppen ott jártunk.

Birnbauer Csaba Praznovszky Mihálytól főleg a stadiont irigyli (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A terepasztal közepét egy kisméretű, kevés lelátót, férőhelyet tartalmazó, de annál jobban felszert futballstadion foglalja el. Több más népszerű sportág is helyet kapott - állítólag összesen 15 -, így van kosárlabda- és kézilabdapálya, sísánc, boxring és Forma 1-es autó. Az egyik sarkon valami rock koncert zajlik csápoló nézőkkel és készenlétben álló rendőrökkel. Persze van sok ház játszótérrel, virágos kerttel. Vannak autók is a síneken belül körbe haladó útszakaszon. A már említett rendőrökön kívül biciklisek, motorosok, tűzoltók, mentők is láthatók a különböző személykocsikon kívül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!