Balatonfüred

2015.12.11. 10:47

Negyed százados jubileum

Balatonfüred – Jubilál a város iparossága, az első ipartestület 120 éve alakult, utódaik 25 éves fennállásukra ünnepi közgyűlésen emlékeztek.

Tremmer Tamás

Annak ellenére, hogy Balatonfüred kis város, két ipartestület is működik. A Balatonfüred és Vidéke Ipartestület 1990. április 1-jén alakult, első elnöke Leidt János volt, tőle Jani Károly 1992-ben vette át a tisztséget. A Balatonfüredi Szolgáltató Ipartestület (SZIT) 1990. június 23-án jött létre Simonné Zákonyi Tünde ideiglenes elnökségével. Mahler Wolfgang Otto 1991. március 26-ától elnöke a szervezetnek.

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepi közgyűléssel tette emlékezetessé a SZIT. Az összejövetellel egyben adóztak az elődöknek is, hiszen a szocializmusban megszűnt Balatonfüred és Vidéke Iparos Kör éppen 120 éves múltra tekinthet vissza.

Mahler Wolfgang Otto elmondta, a SZIT 13 taggal alakult. Az eltelt időben voltak már száznál többen is, ma 24 a tagok száma. Amikor a 25 év eseményeit számba vettük, jelezte, különösen büszke arra, hogy a várossal közösen létrehozták a Balatonfüredi Vállalkozásfejlesztő Közalapítványt. Kivették a részüket a testvérvárosi kapcsolatok adta lehetőségekből, ápolták a kisiparos- és a kézműves-együttműködéseket holland és német partnereikkel.

Mahler Wolfgang Otto szerint nem könnyű ma az iparosok helyzete Fotó: Tremmer Tamás

Jelezte, nem könnyű ma az iparosok helyzete. A feketegazdaság, a körbetartozások, a tőkehiány, a megrendelői kör elszegényedése, a balatoni idegenforgalom átalakulása mind-mind sújtja őket.

Tagságuk egyharmada nyugdíjas, többen megszüntették vagy éppen szüneteltetik a vállalkozásukat – kivárnak egy kiszámíthatóbb jövő reményében. Nagy probléma, hogy sokan nem tudták átadni a családon belül az iparosságot, így a náluk felhalmozódott tudás és tapasztalat elveszik. A fiatalok nem találják meg az utat az ipartestülethez, de ez sajnos fordítva is igaz, ismerte el Mahler Wolfgang Otto.

Szerinte nem szerencsés, hogy a városban két ipartestület is működik. A tagság öregszik, a tradicionális kézműipar háttérbe szorult. Ma már nincs olyan súlyuk a városban, hogy a fejlődésre komoly hatással lennének. Pedig volt időszak, amikor a SZIT önkormányzati képviselőjelölteket tudott állítani! Éppen ezért jó lenne, ha a két helyi iparosszervezet szorosabbra fűzné együttműködését, akár egyesülhetnének is. Erre irányuló kezdeményezések már voltak.

Megalakulásukkor igyekeztek a helyi hagyományokra építeni, a 120 éves iparostradíciót szem előtt tartani, ezért választották mottójuknak: A céh becsületéért mesterszolgáltatásokkal. Az idő halad, a világ változik, de ők a mai napig ennek a jegyében dolgoznak, hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!