Balatonfüred

2015.05.19. 16:52

Picasso másik arca

Balatonfüred– Megújult a márciusban nyílt Picasso kiállítás. Új grafikákkal egészítették ki az eddigi tárlatot.

Prevics Éva

A „Találkozás Picassóval” című kiállítás grafikai anyaga műtárgyvédelmi okokból teljesen megújult. A tárlaton több Picassóhoz köthető tárgy látható, köztük 17 grafika. A Szépművészeti Múzeum Grafikai Osztályának szinte valamennyi Picasso-műve bekerült a válogatásba, nagy részüket még soha nem láthatta a közönség hazánkban. Most a korábbi 17 grafika helyére újak kerültek. A tárlat legkorábbi és legértékesebb darabja az ún. Suite Saltimbanque, azaz a Mutatványosok-sorozat, amelyet 1905-ben, a rózsaszín korszakának elején készített Picasso, és amelyek később költő Rainer Maria Rilke elégiát ihlették. 

Az augusztus 9-ig látogatható kiállítás grafikái Jean Cocteau francia alkotóművész Picassóról és bohém társaságáról szóló fényképeit egészítik ki, melyek különlegessége, hogy egy délután történetét mesélik el. Az 1916. augusztus 12-én Párizsban készült 29 képen nem csak a jókedvű fiatal Picasso látható, de feltűnik a művész barátnője - a manöken Pâquerette, és a kor ismert bohém arcai is - Amadeo Modigliani festőművész, Erik Satie zeneszerző, Max Jacob író, költő, festőművész és Moise Kisling festőművész is. A képsorozat különlegessége, hogy felkutatója az amerikai Billy Klüver, időjárási és csillagászati térképek, helyszíni mérések segítségével percre pontosan meghatározta a képek exponálásának időpontját. Picassónak már autója is van. A jármű több városban hirdeti a tárlatot. A kocsira olyan motívumokat festettek, amelyeket a művész képei inspiráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!