Balatonfüred

2016.12.06. 20:25

Csodálatos örökségünk részeként tarthatjuk számon az úrasztali terítőket

Balatonfüred - Aprólékos munka, bonyolult hímzési technikák során elkészített, csodálatos úrasztali terítők tekinthetők meg az Arácsi Népház kiállításán, melyet a Megyei Népművészeti Egyesület rendezett.

Forgács Ádám

Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere köszönetét fejezte ki a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesületnek a kiállítás megszervezéséért. Elmonda, hogy ezek az úrasztali terítők szorosan kapcsolódnak a reformációhoz, a református egyházhoz, és az adventi ünnepkörhöz is. A rendezvény egy gyöngyszeme annak a rendezvénysorozatnak, amellyel a város is készül a reformáció ötszázadik évfordulójára - tette hozzá. Az itt kiállított darabok a református úrasztal terítők részletei. Hári Lenke kiemelte, a városnak nagy büszkeségre ad okot, hogy a Balatonfüredi Református Egyház birtokában van egy olyan úrasztalterítő, mely 250 éves, ezt a Balatonfüredi Hímző Műhely újragondoltan készítette el zöld selyem és arany színekkel és adományozta a református egyháznak.

Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere méltatja a kiállítást

S. Lackovits Emőke néprajzkutató a megnyitó alkalmával lapunknak elmondta, a kiválogatott úrasztali terítőkből összeállított kiállítás abszolút az adventhez kötődik. Azért is lehet fontos ez a tárlat, mert pontosan megmutatja, hogy a reformáció hogyan bontotta ki ezt a rendkívül jelentős művelődéstörténeti réteget, és ezt hogyan viszik tovább a mai napig, anélkül, hogy egyszerű szolgai másolást hajtanának végre - hangsúlyozta a néprajzkutató. Kiemelte, hogy a gyökereket megtartva lehetőleg a rendkívül finom mintaszerkesztési elveket, alapanyagokat, a hímzőfonalat, az öltéstechnikát meg kell őrizni, de már egy új tervezésessel, mely mögött a hagyományos 17-18. századi előképek felismerhetők.

Baloghné Bertalan Katalin népi iparművész mencshelyi csipkét ver

A néprajzkutatótól megtudtuk, hogy rendkívül sok munkával készülő darabok ezek a terítők. Amit mi sem bizonyíthat jobban, mint az: nem elegendő, hogy a színe gyönyörű képet adjon, hanem visszájára fordítva is olyannak kell lennie, hogy a hétköznapokban minden további nélkül használni tudjuk. Van, hogy egy-másfél évet is igénybe vesz elkészíteni egy úrasztali terítőt. A folyamatot tovább nehezíti, hogy nemcsak szálvonással díszítik a szélét, hanem széllezárásként vert csipkét használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!