Balatonfüred

2014.08.09. 18:54

Borhetek a hó végéig

Balatonfüred – Huszonnégy bortermelő néhány pálinkaház, sütödék és sok művész gondoskodik arról, hogy jól érezzük magunkat a borheteken.

Varga Ibolya

Fúvószenével köszöntötték először reggel azokat, akik a Tagore sétányra jöttek a borhetek megnyitó ünnepségére. Dr. Bóka István a város polgármestere arról szólt köszöntőjében, hogy legalább kétezer éve, már a Római Birodalomban is hírneve volt az ezen a területen termelt bornak, akkoriban vagy Galliában vagy Pannóniában termelték a szőlőt, érlelték a jó borokat. Dr. Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlés képviselője fontosnak tartja, hogy a szőlészek és borászok megtalálják a számításaikat és az egész országból ide érkező vendégek remekül érezzék magukat az augusztus utolsó napjáig tartó borheteken.

Dr. Paczolay Péter vágta át a szalagot Söptei Zsolt sátra előtt (Fotó: Stiger Ádám)


Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a borhetek fővédnöke a hazai borkultúra fejlődésében is fontosnak látja a borhetek szerepét. Örömmel konstatálta, hogy Balatonfüred folyamatosan épül, szépül. A hagyományokhoz híven a Balatonvin Borlovagrend egyesület új tagokat fogadott a soraiba. Az alkotmánybíróság elnökét is lovaggá ütötte az akolópálcával Koczor Kálmán elnök-nagymester. Söptei Zsolt, az Év bortermelője még a színpadról köszöntötte a jelenlévőket.

Ezúttal az első sátorban az ő borait kínálják. A borhetek idején naponta értékes kulturális műsorokkal szórakoztatják a vendégeket, akik összevethetik a különböző termelők borait. Ide csak Balatonfüred - Csopak borvidékén érlelt szőlőből készített borokat hozhatnak, s ezeknél is előírás, hogy megmérettessenek a városi borversenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!