Balatonfüred

2014.06.09. 16:25

Történelmi kalandozás

Balatonfüred - Korhű viseletek, zene, tánc, játékok, vallási szertartások röpítették vissza a múltba az érdeklődőket több mint ezeréves távolságra is a hétvégén a városban.

Győrffy Árpád

A történelmi barangolásra a hatodik alkalommal megrendezett Korok fesztiválja adott lehetőséget, amely az idén is húsz hagyományőrző csoport látványos felvonulásával kezdődött szombaton. A római kortól a 19. századi hétköznapi és ünnepi viseletéig, egy-egy kor katonai ruházatáig sok érdekes dolgot láthattak a menet elhaladása során a Fehér templom és a móló közötti másfél kilométeres útvonalat végig megtöltő érdeklődők.

A felvonulást az idén is Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara vezette Csincsi Ferenc dirigálásával. Közvetlenül őket követték a rendezvény főszervezői, a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai. A megyénkben működő hagyományőrzők közül ott volt több más mellett a pápai Brezza d' Barocco és a gyulakeszi Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium. A menet külön színfoltja volt az Izlandról érkezett Vefarinn tánccsoport, amely később önálló programmal is bemutatkozott.

Húsz hagyományőrző csoport felvonulása nyitotta a rendezvényt (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A felvonulókat a szabadtéri színpadnál dr. Bóka István polgármester köszöntötte, majd dr. Kontrát Károly nyitotta meg a fesztivált. A térség országgyűlési képviselője a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A magyaroknak azért lehet ma ezeréves államisága, mert mindig őriztük a hagyományainkat, és akkor lehet újabb ezeréves történetünk, ha a következő ezer évben is ezt tesszük mondta többek között.

A hétfőn zárult rendezvényen művészeti csoportok produkciói váltották egymást a szabadtéri színpadon, több viselettörténeti és divatbemutató ismertette a régi korokat. Vasárnap és hétfőn déltől az esti órákig történelmi játszóházzá, illetve vidámparkká alakult a Tagore sétány, ahol a gyerekek különböző versenyeken, vetélkedőkön, vitézi tornákon vehettek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!