Balatonfüred

2015.10.27. 19:25

Vizeink védelmében - Sürgető feladatok az éghajlatváltozás szorításában

Balatonarács – A globális éghajlatváltozás sürgetővé tette, hogy a vízügy is kialakítsa középtávú vízpolitikai stratégiai dokumentumait.

Kekk Sára

A vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, így a vízgazdálkodási politika jövőképünk, nemzeti öntudatunk meghatározó alkotóeleme.

Jelenleg folyik a vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata, amelynek során társadalmi és szakmai fórumokon vitatják meg az érintett államigazgatási és az önkormányzati szervezetek képviselői szakemberekkel, a zöld szervezetekkel, az érintett vízhasználókkal, valamint a szakmai szervezetekkel a terv legfontosabb témaköreit, különös figyelmet szentelve a térségeket érintő jelentős vízgazdálkodási problémáknak.

Tahy Ágnes beszélt a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés legújabb eredményeiről is
Fotó: Kekk Sára

Ilyen fórumot szervezett a Nők a Balatonért Egyesület A Balaton és vízgyűjtő-gazdálkodás címmel október 26-án, melyen többek között Tahy Ágnes, Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa, valamint Clement Adrienne, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa tartott előadást. Mindketten felhívták a fórumon résztvevők figyelmét, hogy bár Magyarország vízben gazdag ország, vizeink védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése nemcsak az állam, hanem minden vízhasználó kötelessége. Ha a fórumokon, illetve a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés és vízgazdálkodási projektekről kiadott dokumentációkban olvasható fenntartható módú vízgazdálkodási tevékenységet követjük, megvédhetjük természeti kincsünket. Ahogy az előadók is kiemelték, fontos, hogy az önkormányzatokon és a szakembereken kívül a vízfelhasználók is részt vegyenek a fórumokon, hiszen csak így képviselhetik hatékonyan érdekeiket.

Ahogy Tahy Ágnes előadásában elmondta, az Európai Unió víz keretirányelve 2000-ben lépett életbe, amely Magyarországra nézve is kötelező érvényű feladatokat jelent. Ennek célja a vizek jó állapotának elérése, melynek eszközei a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek. Az első ilyen terv 2009-ben készült el, és jelenleg folyik ennek a felülvizsgálata. A készülő terveket a víz-ügyi ágazat meg kívánja ismertetni az érintettekkel, ennek érdekében rendezték meg ezt a fórumot is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!