Balatonfűzfő

2013.04.24. 10:15

Félhektáros ingatlant akar értékesíteni a fűzfői önkormányzat

Az első elképzelések szerint ifjúsági turistaszállót alakítottak volna ki az épületben, aztán többcsillagos luxushotelt fittness-wellness részleggel. Egyik sem valósult meg, ma a volt Jókai iskola épületét eladásra kínálja a Balatonfűzfő önkormányzata.

Varga Domokos Péter

Erről a polgármester, Marton Béla tájékoztatta lapunkat. A Jókai iskola épületkomplexuma több egységből tevődik össze. A hatalmas telken épült fel 1930-ban a Fűzfőfürdő Állami Népiskola, amit alapítójáról később Klebelsberg iskola néven ismertek a környéken. Ez az épület jelentette a későbbi Jókai iskola magját, az idők folyamán emellé húzták fel az újabb épületrészeket. Az 1930-ban elkészült épületet ma sem akarják értékesíteni, közművelődési célra hasznosítják. Kiállító teremként is funkcionál, de otthont ad több civil szerveződésnek, például a Fűzfőfürdői Öregdiákok Körének is.

Az értékesítési szándék miatt megosztották a telket, az a része, amit eladásra kínálnak 5558 négyzetméter. Ezen a területen helyezkedik el a volt Jókai iskola fő épülete, a két szinten összesen 581 négyzetméter. Található itt hat, egyenként körülbelül 60 négyzetméteres tanterem, az emeletén pedig egy önálló lakás. Mindkét szinthez vizesblokk is tartozik, mellékhelyiségekkel. 2000-ben újították fel a lépcsőházát, amely felvezet az önálló egységként is használható tetőtérbe.

A korábbi hasznosítási elképzelések után az önkormányzat ma már csak értékesíteni szeretné az ingatlant – mondta el Marton Béla polgármester (Fotó: Varga Domokos Péter)

A Jókai iskolát 2007-ben kényszerült az önkormányzat bezárni, mivel a csökkenő gyereklétszám miatt csak egy oktatási intézményt tudott működtetni. Az akkori testület úgy döntött, emeletes ágyakkal berendezett ifjúsági szállást alakít ki az épületben. Ennek a terveit el is készíttették, pályáztak is rá, de elképzeléseiket a bíráló bizottság nem támogatta. Ekkor úgy döntöttek, lehetővé teszik a területen egy wellnes-hotel felépítését, ehhez külső tőkét szerettek volna bevonni. Megfelelő, tőkeerős szakmai befektetőt azonban nem találtak, azóta az önkormányzat kizárólag eladásban gondolkodik. Egyszer már meghirdették az intézményt, konkrét ajánlattevő nem volt, csak érdeklődő. Az idei költségvetési évben újra betervezték az értékesítéséből származó bevételt, már "csak" a megfelelő vevőt kell megtalálni. Akinek az ingatlanszakértő által felbecsült értékért – 88 millió forintért – a több mint félhektáros, Balaton-közeli telken még további ingatlanokat is kínálnak.

 

A főépület mellett a telken található még egy kétszintes ingatlan, annak idején ebben volt a politechnika és az informatika terem, a könyvtár és a menza. Ennek a második szintjén is van egy kisebb, egy szobás szolgálati lakás. Ugyancsak önálló épületben kapott helyett a 100 négyzetméteres tornaterem, azaz a mérete miatt inkább tornaszoba. A kazánház is különálló épületrész az udvarban.

Ezek is érdekelhetik