Balatonfűzfő

2013.06.21. 12:50

Épül a szörfösök paradicsoma Balatonfűzfőn

Ünnepélyes keretek között pénteken átadták a Föveny strand közelében található szörfparkot, ami a Balaton-part egyetlen ilyen, a sportág szerelemeseinek kialakított létesítménye.

Halmos György

A mindenki számára nyitott parkban pályázati forrásból megvalósítottak egy zuhanyzóval, öltözővel felszerelt, hullámot idéző térplasztikát is. Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere beszédében felidézte, hogy a szörf hagyományai a településen több mint húsz esztendőre nyúlnak vissza, ma jelenleg nyolcvan aktív tagja van a helyi egyesületnek. A területet kiváló adottságai, többek között a széljárás miatt korábban már a szörfszövetség is szerette volna igénybe venni, de akkor még a Nitrokémiáé volt.

Az egykori zagykazetta területe sokat változott az elmúlt években, először önkormányzati kezelésbe került, majd azt a helyi szörfegyesület 25 évre megkapta. Az egyesület hosszú távú terveit jelzi, hogy klubépületet szeretnének építtetni, illetve az ide látogatók kényelmét szolgáló fejlesztésen dolgoznak, például szörftárolók készítésén, de a talajkiegyenlítést is szeretnék megoldani, illetve parkolókat is létrehoztak a közelben.

Kruchina Károly, a Magyar Szörf Szövetség alelnöke örömét fejezte ki a fejlesztés és a tervek kapcsán, aminek eredményeképp jövőre Balatonfűzfő az országos bajnokság fordulójának is otthont adhat. A térplasztika átadása egyben a pénteken elkezdődött Extrémsport Beach fesztivál hivatalos megnyitója is volt, ami a Balaton, sport és szórakozás hármasát foglalja magában, ugyanis tíz különleges sportág képviselői mutatkoznak be vasárnapig, esténként pedig zenei programokkal várják a fiatalokat.

A kilátogatók többek között olyan vizes sportokkal ismerkedhetnek meg, mint a SUP (evezés speciális szörfdeszkán), wakeboard, de lesznek BMX és triál kerékpár, valamint vitorlás, illetve ejtőernyős és műrepülő bemutatók is, utóbbi esemény legjelesebb képviselője Nádas Tamás műrepülő világbajnok. Az első alkalommal megrendezett programot a helyi szörfegyesület az Aktív Balaton Turisztikai Klaszterrel együtt rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!