Nemesíti a lelkünket

2018.01.25. 14:00

Hastáncosok és fotós is díjat kapott a kultúra napján Balatonfűzfőn

Méltó módon emlékeztek meg a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ színháztermében a magyar kultúra napjáról, a rendezvényen a Balatonfűzfő kultúrájáért címet és A város fotósa, a fotós városa-díjat is átadták.

Szendi Péter

Idén a Yildizlar Hastánccsoport és annak vezetője, Papp Judit kapta a Balatonfűzfő kultúrájáért kitüntető címet. A hölgykoszorúban Marton Béla polgármester, mellette Papp Judit Fotó: Szendi Péter

- A magyar kultúra a magyar emberek által több évszázadon keresztül létrehozott anyagi és szellemi értékek összességén alapszik, és csak akkor maradhat fenn, ha újra és újra megtaláljuk benne közös értékeinket. Ez a nap ugyan nem piros betűs ünnep, de a magyar kultúra fontosságára és közös értékeinkre hívja fel a figyelmet. Kultúránk kincsestára végtelenül gazdag és olyan hagyománnyal rendelkezik, mely az emberi lélek nemesedésére és kiteljesedésére szolgál, a nemzeti tudatunkat megerősítő múltra emlékeztet bennünket – hangsúlyozta Mézes József közoktatási szakértő ünnepi beszédében.

Idén a Yildizlar Hastánccsoport és annak vezetője, Papp Judit kapta a Balatonfűzfő kultúrájáért kitüntető címet. A hölgykoszorúban Marton Béla polgármester, mellette Papp Judit Fotó: Szendi Péter

Ezután a magyar költészet színes palettáját mutatták be a Petőfi Színház színművészei. Dominek Anna és Gaál Attila Csaba versben és dalban tolmácsolta Arany János, József Attila, Karinthy Frigyes, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Nagy László és Szabó Lőrinc műveit.

Idén a Balatonfűzfő Kultúrájáért kitüntető címet a Yildizlar Hastánccsoport és – különdíjként – annak vezetője, Papp Judit vehette át Marton Béla polgármestertől. A hastánccsoport 2009-ben alakult. A csapat tagjaiban közös a tánc szeretete, hisznek annak személyiségfejlesztő, közösségteremtő és egész- ségmegőrző szerepében. A csoport tagjai: Brasch Renáta, Humpók Fanni, Király-Bándli Petra, Molnár Eszter, Neuburger Ildikó, Papp Judit és Varga Judit.

A különdíjban részesülő Papp Judit 2003-ban ismerkedett meg a hastánccal Pécsen a Táncoló Egyetem keretei között. Judit a tánc mellett rendszeresen részt vesz a fűzfői kulturális rendezvények előkészítésében és lebonyolításában.

Ezután Horváth Irén ismertette A város fotósa, a fotós városa-díjak átadását. A kitüntetést 2011 decemberében hozta létre a Balatonfűzfői Hírlap szerkesztősége. Idén hat pályázó közül választotta ki a zsűri az elismerésre méltó fotóst. Szekeres Péter képei lettek a legjobbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!