Balatonfűzfő

2014.01.15. 15:51

Fórum az új utcanevekről Balatonfűzfőn

Felesleges hercehurcának tartják egyes utcák nevének kötelező megváltoztatását az érintett fűzfői lakosok, akik a napokban fórumon vitatták meg a felmerülő javaslatokat.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról már több ízben is beszámoltunk, a kormány döntése alapján „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal." Ennek megfelelően a balatonfűzfői képviselőtestület is meghozta döntését, mely szerint megváltoztatja a Fürst Sándor utca, Kállai Éva utca, Kulich Gyula utca, Rózsa Ferenc utca, Sallai Imre utca és Ságvári Endre utca és Jankovics Lajos utca elnevezését.

Az ügyben lakossági fórumot hívott össze a napokban Szanyi Szilvia önkormányzati képviselő, aki a tobruki óvodába várta az érintett utcák lakóit, hogy megvitassák a kialakult helyzetet, s ötleteljenek az új utcanevekről. A meghívást mintegy húszan fogadták el, nyitányként a képviselő ismertette a tudnivalókat, s hangsúlyozta, a kormánydöntés köti az önkormányzat kezét, nincs lehetőség mérlegelésre. Fontos azonban a jó névválasztás, s ebben számítanak a helyben élők véleményére, mondta el Szanyi Szilvia, mellett ott volt a fórumon Benczéné Jánka Anikó, a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület titkára és Gyurkovics Ágnes, a Balatonfűzfőért Alapítvány titkára, akik segítettek összeírni a felmerülő javaslatokat.

Amelyek voltak is szép számmal. A Kállai Éva utcát például sokan a vezetéknév egyezése miatt a nemrég elhunyt Kállai Ferenc színművészről neveznék el, de felmerült az is, hogy Szécsi Margit, Nagy László néhai felesége legyen a névadó, mivel a költőről elnevezett utca keresztezi a jelenlegi Kállai utcát.  A Szalmási-telepen található Sallai Imre utcát Szalma, míg a Fürst Sándor utcát Széna utcának neveznék el a helyiek, a Kulich Gyula utca új névadójának pedig az Aradon kivégzett Aulich Lajos honvéd vezérőrnagyot választanák. A képviselőtestületi határozatban szereplő Jankovics Gyula utcát az Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint mégsem kell átnevezni, míg Rózsa Ferenc utcája pedig már nincsen Balatonfűzfőnek, közölte a fórumon Szanyi Szilvia.

Szanyi Szilvia képviselő (jobbra) és a fűzfői lakossági fórum résztvevői (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Az okmányokat mindenkinek ingyenesen cserélik ki, ezt az állam fizeti az érintettek helyett, azonban a testületnél kérni fogom, hogy az önkormányzat minden egyéb felmerülő költséget térítsen meg a lakosoknak. Aztán nyújtsák be a számlát a kormányhoz, ugyanis az ott élők nem tehetnek arról, hogy az adott utcákban laknak. Kértem azt is a jegyzőtől, hogy a szolgáltatók felé is jelezzék a változásokat, ily módon is levéve valamelyest a terhet a helyiek válláról - mondta el a képviselő.

Az elhangzottakat részben megerősítette Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere is. Kérdésünkre elmondta, az önkormányzat február közepéig várja a javaslatokat az utcák új elnevezéséről, döntés pedig a tervek szerint a február végén esedékes testületi ülésen lehet az ügyben. Az okmányok átíratása mellett felmerülő plusz költségek megtérítésével kapcsolatban a pontos esetek ismerete nélkül nem akart állást foglalni, ám megjegyezte, a képviselőkkel tárgyalni fognak a témáról.

A fórum résztvevőinek többsége egyébként felesleges hercehurcának tartotta az elnevezések megváltoztatását, mint elmondták, már a rendszerváltást követően lépni kellett volna az ügyben. Mások a pozitívumként hozták fel, hogy az előző rendszerben is tanács döntött a közterületek elnevezéséről, ezúttal legalább kikérik a lakosok véleményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!