Balatonfűzfő

2013.05.26. 12:13

Önfeláldozó elődeinkre emlékeztek Balatonfűzfőn

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak vasárnap, a magyar hősök emléknapja alkalmából a Jézus szíve plébániatemplomnál, majd a rendezvény végén katonai tiszteletadással koszorúkat helyzetek el a templom falánál lévő emlékműnél.

Halmos György

A rendezvény előtt Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész celebrált szentmisét. A megemlékezésen Szedlák Attila országgyűlési képviselő, Litér polgármestere arról beszélt, hogy nemzetünk, a múlt és jövőnk, reményeink ünnepe a mai nap.

- Azokra a hősökre emlékezünk, akik történelmünk során hazánkért, nemzetünkért életüket áldozták - hangsúlyozta.

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke felidézte azt az 1917-ben meghozott törvényt, aminek eredményeképp méltó módon megemlékeztek a hősökről. A második világháború követően a hősök ünnepét idegen elvek alapján, tudatosan háttérbe akarták szorítani, nem sikerült azonban a feledés homályába borítani. A fordulópont 1992-ben következett be, amikor a Semmelweis egyetemen a katonaorvosok emlékműve felállítása ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség után országos mozgalom indult. Az országgyűlés 2001-ben döntött arról, hogy ismét megemlékeznek a Hősök napjáról május utolsó vasárnapján.

A tábornok megemlítette, hogy történelmünk lapjai bővelkednek dicső és gyászos eseményekben. A küzdelmek viharában hazafiak ezrei áldozták életüket hazánkért, népünkért.

- Nincs magyar család, amelyik ne gyászolná a harcokban elesett, vagy áldozattá vált hozzátartozóját – mondta.

Azon áldozatok emléke előtt is fejet hajtottak, akik nem katonaként vesztették életüket, hanem a harcokban, bombázásokban, vagy a holokauszt során elhurcoltakra, legyilkoltakra, 1956 hőseire, áldozataira, vagy az idegen földön, békemisszió során elhunytakra.

A megemlékezés katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!