Balatonfűzfő

2017.01.17. 21:00

Több tényező állt a doni katasztrófa hátterében

Balatonfűzfő - A Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztek a tragédia 74. évfordulóján a napokban.

Marton Attila

A megemlékezés előtt az áldozatokért és a békéért celebrált szentmisét Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész a Jézus Szíve-templomban. Úgy fogalmazott, a második magyar hadsereg katasztrófája után hazatérő katonák itthon sem találtak részvétre. Hangsúlyozta, az emberi haladás útja csak a béke lehet, az elnyomás és az erőszak nem segíti azt, idézte VI. Pál ötven évvel ezelőtti, máig aktuális békeüzenetét.

Szűcs Pál mérnökezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnem megbízott főnöke beszédében kiemelte, a Donhoz vezényelt magyar katonák úgy gondolták, jó ügyért harcolnak és halnak meg. Hozzátette, a katasztrófához hozzájárult, hogy rosszul választották meg a magyarok állásait, valamint az is, hogy a német hadsereg ott lévő alakulatait kivonták a térségből. A bajokat tetézte, hogy a hadsereg modernnek vélt fegyverei a szovjet harckocsik ellen nem lehettek eredményesek.

A megemlékezésen fellépett Balatonfűzfő Város Vegyeskara is a Jézus Szíve-plébániatemplomban Fotó: Stiger Ádám

Felidézte, 1943. január 12-én három helyen is áttörték a szovjetek a magyar harcvonalat és elszakították egymástól a haderő részeit: a katonák magukat és a saját területeket védték. A második magyar hadsereg kálváriája a csapatkivonással és a hazajövetellel folytatódott: a rendkívüli hidegben a több ezer kilométeres út során sokan életüket vesztették, míg a hazatérők közül sokakat meghurcoltak, tette hozzá.

A megemlékezésen közreműködött Balatonfűzfő Város Vegyeskara, verset mondott Segesdi Áron. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!