Balatonkenese

2014.07.27. 16:10

Varnus Xaver és Rhoda Scott fellépése

Balatonkenese – A világhírű orgonavirtuóz, Rhoda Scott és a szintén világhírű Varnus Xaver adott közös koncertet pénteken.

Balla Emőke

A Széchenyi park szabadtéri színpadánál sokan vártáka az amerikai keleti part gospelzenéjének egyik legautentikusabb képviselőjét, a „mezítlábas grófnőt". Rhoda Scott idén hetvenöt éves, de örökifjú, ezt a koncerten bizonyította. Nem először léptek fel együtt.

Rhoda Scott amerikai dzseszmuzsikus, minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája gyerekkora óta orgonál. Az afro-amerikai keresztény környezet, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt a fiatal lányra, aki kezdetben a gyülekezet kórusában énekelt. Hétéves volt, amikor a templomban új orgonát avattak fel, és Scott beleszeretett a hangszer varázslatos hangjába. Hamarosan minden szabadidejét az orgonánál töltötte, bárhol járt, hazaérkezve lábbelijét ledobva azonnal a hangszerhez futott. A cipő nélküli orgonálás szokását később is megtartotta, sőt ez vált védjegyévé. Rhoda Scott fiatal muzsikusként egy harlemi klubban lépett fel először, és gyorsan feltűnt azzal, ahogy a spirituálé hangzásvilágát a dzsessz szabadságával ötvözte a Hammond-orgonán. 1962-ben saját triót alapított, és diplomát szerzett a Manhattan School of Music zeneelmélet szakán.

Scott stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus Nadia Boulanger, a zenész 1967-ben végleg Franciaországban telepedett le. Rhoda Scott a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést, a szabad improvizációt jelenti számára. Számos alkalommal járt Magyarországon, koncertjei a 70-es évek óta az itthoni közönség kedvencei közé tartoznak. A rokonszenv nem véletlen: egyetemi diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta.

Rhoda Scott balatonkenesei koncertjén dzsesszt, néger spirituálét, gospelt egyaránt játszott, hol egyedül, hogy egy fekete énekesnővel, hol Varnus Xaverrel, aki szokásától eltérően a koncerten nem mondott összekötő szöveget. Fölösleges beszélni, közölte, csak ő beszél, mutatott rá vendégére és vonult időnként háttérbe, teret engedve Scottnak. Máskor viszont közösen játszottak, a két orgona egymást kiegészítve, egymásra felelgetve, sőt, a végén valóban csatázva, egyik sem lemaradva a másiktól. A koncert vendége Falusi Mariann, aki hatalmas hanggal adta elő az ismert dzsesszdarabot, a Porgy és Bess dalát, a Summertime címűt. Egy ráadás volt, a hatalmas zenei megmérettetés után egy szelíd dal: Somewhere Over the Rainbow. Varnus Xaver és Rhoda Scott orgonacsatájának egy nyertese volt: a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!