Balatonkenese

2014.10.17. 14:36

Katonai emlékparkot avattak a Balatonnál

Balatonkenese – Katonai emlékparkot avatott pénteken Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban a XXIII. Katonanemzedéki Találkozón.

Szabó Péter Dániel

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) komoly hagyományokkal bíró kétnapos rendezvényének ezúttal is a honvéd üdülőként ismert Balaton-parti objektum adott otthont. Olyan emlékhely újjáavatását tartották pénteken a központ parkjában, amely 2001-ben a BEOSZ kezdeményezésére jött létre. A katonai hagyományápolás kifejezéseként obsitos emlékoszlopot állítottak fel a X. Katonanemzedéki Találkozó résztvevői. Azok emlékére és tiszteletére, akik az elmúlt évtizedekben a fegyveres erőkben és testületekben a hazát szolgálták. Ezt követően kérte fel tagegyesületeit az országos szervezet, hogy örökítsék meg helyőrségeik, haderőnemeik, alakulataik létezését, s a még élő kollektívák állítsanak kopjafákat. Így jött létre az úgynevezett BEOSZ-sétány, amelynek mentén sorakoztak az évente felállított új emlékjelek.

Benkő Tibor vezérezredes és Huszár János vezérőrnagy (balra) koszorúzott elsőként a kenesei katonai emlékparkban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az emlékjelek most egy széleskörű egyeztetést és tervezést követően új, méltóbb helyre, a katonai emlékparkba kerültek.  A zuhogó esőben megtartott ünnepségen pénteken több katonai alakulat parancsnoka mellett ott volt Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök, Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke és Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke is. A szövetség emlékérmével kitüntetett, 30 éves MH Légierő Zenekar Veszprém műsorát követően a történelmi egyházak képviselői áldották meg az új emlékhelyet, majd az ország minden tájáról érkezett alakulatok és bajtársi egyesületek képviselői elhelyezték koszorúikat a kopjafáknál. Az ünnepséget követően tartott találkozón Benkó Tibor vezérezredes az emlékpark kialakításában nyújtott segítségükért vezérkari főnöki elismerő oklevelet adott át a várpalotai Gábor Áron Nyugállományúak Klubja öt tagjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!