szoboravató

2017.10.21. 09:00

Keresztyén Európa Kenese közepén

Erre a szoboravatóra egy olyan világban kerül sor, melyben a keresztyénség nyilvános térben megmutatkozó jeleit szisztematikusan el akarják tüntetni – mondta el Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatott szoborcsoport átadóján tartott beszédében pénteken.

Leitner Vera

A Luther Mártont, Kálvin Jánost és Dévai Bíró Mátyást megjelenítő alkotás a Kálvin János téren kapott helyet.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, ma a keresztyének egyik legnagyobb, legjelentősebb kihívásnak azt tartja, hogy megtalálják az egyensúlyt szeretet és őszinte hitvallás között, ezért szelíd határozottsággal kell kiállni a hitért.

 

– A kulturális táj része a templom, a kereszt és mindaz, ami keresztény gyökereinkre utal. Ma küzdelem folyik a kulturális tájért és a nyilvános térért. Jó hát, ha tudjuk, hogy egy ilyen szoborcsoport felállítása kiállás a múltunkért, mindazért, akik voltunk és vagyunk, s felszólítás arra, hogy újra és újra birtokba kell venni a múltunkat – mondta el Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője. – Nézzük meg ezt a három embert, egy német, egy francia és egy magyar. Itt van a keresztyén Európa, Kenese kellős közepén.

Az ünnepélyes átadón Némethné Sz. Tóth Ildikó balatonkenesei lelkész ismertette a szoborcsoport alakjait. – Leghátul áll Luther, a legmagasabb alak, valahol ő volt a kezdet. Az ő idejében már bőven voltak az egyházban hitmegújító törekvések, de ez a szerzetestanár volt az, aki épp 500 éve megfogalmazta a németországi Wittenbergben azt a vitaindító 95 tételt, mely rendezett teológiai alapot adott a reformmozgalomnak. Előtte, Luther balján Kálvin János áll, mint aki tőle indult és folytatta az egyház megreformálásának mozgalmát. Látjuk, ő is Bibilát tart a kezében, sőt, ujjával határozottan a Szentírásra mutat – emelte ki a lelkész. – A másik, Luther előtt álló alak Dévai Bíró Mátyás, aki Wittenbergben folytatta tanulmányait. Itt ismerkedett meg Lutherrel, s tanításának követője, valamint személyes barátja lett. Ő hozta el elsőként Magyarországra a reformáció megújító tanításait. Üldöztetései ellenére fáradhatatlanul járta a magyar földet, kezében ezért látunk botot. Számos dunántúli gyülekezet az ő munkássága nyomán lépett a reformáció útjára, közte a mi kenesei, és sok más, környékbeli gyülekezet is.

Tömör István, Balatonkenese polgármestere beszédében elmondta, a szobrok erősíthetik az itt élők hitét, ugyanakkor minden arra járónak kellemes esztétikai élményt nyújtanak. Kiemelte, fontos az is, hogy az alkotások révén talán mindazok, akik korábban nem ismerték a három jelentős alakot, közelebb kerülnek azok munkásságához, így a reformátorok emlékezetének fennmaradását is segítik a most felavatott alkotások.

Bálint Józseftől, a szobrok készítőjétől megtudtuk, az egyes alakok megfaragása 1–1,5 hetet vett igénybe, így a teljes szoborcsoport egy hónap alatt elkészült, s a tölgyfából készült műveket viaszos lazúrréteg védi az időjárás hatásaival szemben. A Fejér megyében élő fafaragó művész korábban is tevékenykedett a városban, ő véste a feliratokat a Balatonkenese Szíve mellett álló padokra, de elárulta azt is, hogy hamarosan új, a település eredetére, múltjára emlékeztető alkotással lepi meg az itt élőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!