Balatonudvari

2016.05.03. 19:05

Közösen szedték össze - Tavaszi nagytakarítással és faültetéssel a természetért

Balatonudvari - A 6. TeSzedd! akcióhoz idén a település önkormányzata is szemétgyűjtést szervezett, amelyhez Hölvényi György európai parlamenti képviselő is csatlakozott.

Kekk Sára

A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg, amelynek keretében szerte az országban tavaszi nagytakarítottak a TeSzedd! önkéntesei.

Így volt ez Balatonudvariban is, ahol a szemétszedés előtt Stefanovitsné Sipos Mária koordinátor tartott egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, majd a résztvevők aláírták a jelenléti ívet. Ezután szétosztották a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. A lelkes csapathoz idén Hölvényi György európai parlamenti képviselő is csatlakozott.

Stefanovitsné Sipos Mária, Szabó László polgármester és Hölvényi György európai parlamenti képviselő is gyűjtötte a szemetet

- Magyarország uniós csatlakozása óta jelentős változások történtek a vizek, a talaj és a levegő minőségének védelme, a települési szennyvízelvezetés és -tisztítás, a hulladékgazdálkodás, illetve a természetvédelem területén is - mondta el lapunknak Hölvényi György. A képviselő fontosnak tartja, hogy Brüsszel és a helyiek között is kapcsolatot teremtsen, így igyekeznek minél több szakmai programot szervezni.

Hozzátette, a szemetelés mellett jelentős probléma, a nejlonzacskók kérdése, amire már két évvel ezelőtt az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága jóváhagyott egy uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel. - A statisztikai adatok szerint jelenleg az unióban a vásárláshoz használt nejlonzacskók 90 százalékát egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben - mondta a képviselő.

A szemétszedés után az akciót a település több pontján csemetefa-ültetéssel zárták, amelyben helyi képviselők és lakosok vettek részt.

Címkék#Te szedd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!