Belföld

2011.10.14. 10:51

100 kérdést tett fel Matolcsynak az MSZP

Száz, írásbeli válasz igénylő kérdést tettek fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az MSZP-s képviselők - tudatta Tóbiás József pénteken sajtótájékoztatón.

MTI

A frakcióigazgató elmondta: kérdéseik között szerepel, hogy tervez-e a kormány a bajba jutott devizahiteleseknek érdemi segítséget nyújtó mentőcsomagot, hogy miként alakulhatnak jövőre az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételei, hogy mely intézkedésekkel segítené a kabinet a munkahelyteremtést, és az is, hogy "ha a debreceni stadionra jut pénz, a közoktatásra miért nem".
   
Tóbiás József szavai szerint a kérdések rávilágítanak, hogy a kormány által hirdetett "gazdasági szabadságharcnak" egy szűk réteg kivételével csak vesztesei vannak: a lakossági terhek nőttek, "megszorítás megszorítást követ", a devizahitelesek közül csak a jobb helyzetben lévők kaptak segítséget, a gazdasági növekedésre vonatkozó ígéretek nem teljesülnek, az országkockázati felár pedig emelkedik, vagyis az Orbán-kormány képtelen a társadalmi és a gazdasági problémák kezelésére.
   
Az MSZP-s képviselő arra is kitért, kíváncsiak rá, hogy a kormány miért és miről tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amelynek delegációja sajtóhírek szerint Budapestre érkezett. Hozzátette: mivel a Fidesz ellenzékből többször bírálta a Magyarországot hitellel segítő, de ezért elvárásokat megfogalmazó valutaalapot, adódik a kérdés, hogy a mostani tárgyalást a kormány gazdaságfilozófiájának bukásaként kell-e értékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!