Belföld

2006.06.05. 22:00

Kinyitottak a pincék

Megyei körkép (vi) - Tíz évvel ezelõtt kezdték el a pünkösdi autós bortúrákat, mellyel párhuzamosan vasárnap elsõ alkalommal megszervezték a nyitott pincék napját is.<br>

Mórocz Zsolt

A két párhuzamos rendezvény a megye összes borvidékét érintette. A bortúra ajánlott útvonalaiból kettõ tartalmazott megyei pincészeteket. Igen sokan keresték fel Aszófõn a Salánki Borgazdaságot, a Szent György-hegyen a Szent György pincét, a Somlón a Csordás-Fodor, az Inhauser és a Tornai pincét, Balatonfüreden a Figula és a Koczor pincészetet, Csopakon a Söptei pincészetet, a Balaton-felvidéki borvidéken a Kál-Vin pincészetet és az Inhoff Családi Pincét, Badacsonyban a Borbély Családi Pincészetet.
A bortúra kezdettõl fogva összekapcsolódik a nyitott pincék mozgalommal, melynek az a lényege, hogy a borkészítõk megmutatják az érdeklõdõknek az üzemüket, több fajtát kóstoltatnak és ezzel szereznek újabb barátokat a boraiknak. Ebben az évben elõször szervezték meg külön, június 4-én a nyitott pincék napját, melyre Veszprém megyébõl 25 pincészet nevezett be. Ezek egy része már korábban is fogadta a bortúra versenyzõit, de voltak köztük olyanok is, melyek elõször nyitották ki a kapuikat a nagyközönség elõtt, mint például a Somlón a Halla pince.
Az egyik leglátogatottabb üzem Dörgicsén a Vivamus Borház volt. A teljes egészében családi tulajdonban lévõ vállalkozást 1990-ben alapí-totta Lengyel Ernõ, s akkor, kezdetben még fõként mezõgazdasági termelõeszközök kereskedelmével foglalkoztak. A borház 2000-ben nyílt, de a vállalkozásban tudatosan készültek erre a lépésre, addigra már hét évjárat saját boruk volt. Ma már a dörgicsei mellett Tokaj-Hegyalján, Erdõbényén is mûködtetnek borházat. A pünkösdi rendezvény, a nyitott pincék napja keretében így két borvidék borait kóstoltatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!