Belföld

2006.07.26. 02:28

Hátrányosabb helyzetben a tó

Balatonfüred (szauder) - Az első Nemzeti Fejlesztési Tervből megítélt pályázatok országos átlagának fele jut egy balatoni lakosra - jelezte Lamperth Mónikához címzett interpellációjában a Balatoni Szövetség elnöke.

nincs nev

A turizmusért és a területfejlesztésért felelős miniszterhez szóló hétfői interpellációban dr. Bóka István hangsúlyozza az első Nemzeti Fejlesztési Tervhez (NFT) hasonló elbírálást még egyszer nem bír ki a Balaton, amelynek egy elemzés szerint folyamatosan romlik a pozíciója. A Balaton-régió gazdasági ereje című tanulmány ugyanis azt állapítja meg, hogy a települések közötti egyenlőtlenségek csökkennek, ám ez nem a parttól távolabb lévők felzárkózásának eredménye, hanem a tóközeliek helyzetének romlásából adódik. Dr. Bóka István úgy véli ezen csak jó területpolitikával és anyagi támogatással lehet javítani. Az elmúlt négy év kormányzati politikája relatíve rontotta a Balaton helyzetét. A Balaton Fejlesztési Tanács rendelkezésére álló források a felére csökkentek, az NFT I. keretében megítélt pályázatok országos átlaga fejenként 59 ezer forint, egy balatoni lakosra vetítve viszont csak 24 ezer forint. Ezért a hibás intézmény- és pályázati rendszer a felelős, amely hátrányos helyzetbe hozta a tavat.

Dr. Bóka István azt kérde- zi a minisztertől, hogy lesz-e önálló balatoni regionális operatív program elkülönített, csak a Balaton kiemelt üdülőkörzetre felhasználható pén- zekkel? Ha nem, akkor a tó körüli három jogi régió programjaiban lesznek-e csak az üdülőkörzetre felhasználható pénzek? A Balatoni Szövetség elnöke szerint a kérdésekre adandó nem válasz azt jelenti, hogy a miniszter csak szavakban, és nem tettekkel kíván tenni a Balatonért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!