Belföld

2006.07.10. 02:25

Reneszánsz örömök

Pétfürdő (áj) - Szerény becslések szerint is a nagyközség lakóinak közel fele, több ezer érdeklődő vett részt az elmúlt szombaton a közösségi ház és könyvtár által szervezett reneszánsz napon.

Mórocz Zsolt

Apródiskola, táncbemutató, kézművesség és csülkös káposzta Pétfürdő (áj) - Szerény becslések szerint is a nagyközség lakóinak közel fele, több ezer érdeklődő vett részt az elmúlt szombaton a közösségi ház és könyvtár által szervezett reneszánsz napon. Egy szép hagyomány folytatásaként - az elmúlt esztendőkben a honfoglalás korát és a végvári vitézek életét idézték meg - invitálták a pétieket és a környékbelieket ismerkedni a reneszánsz világával. A budapesti Mare Temporis (Idők tengere) alapítványt kérték fel a szervezők a kulturális bemutatóra, a fiatalokból álló lelkes csapat pedig valóban különlegességekkel érkezett a szabadtéri színpad melletti ligetbe a franciáktól tanult angyaltánccal, vívó- és fegyverbemutatóval, apródiskolával, vitézi próbáztatással, táncbemutatókkal és tánciskolával, mutatványosokkal és hastáncosokkal. Amíg a színpadon megjelent a reneszánsz, közel húsz kézműves sátrában a gyere- kek faraghattak, kovácsolhattak, szőhettek, fonhattak, nemezelhettek. A felnőttek pedig főztek az idei menün csülkös káposzta szerepelt. Hagyományos öt-tíz tagú baráti társaságok állítják fel bográcsaikat. A negyvenkilenc induló csapat mindegyike két kiló káposztát s ugyan- annyi csülköt kapott nyers- anyagként a rendezőktől - aztán ki-ki fantáziája, ízlése alapján megmutathatta, mit tud mindebből varázsolni. Az Opóczky István mesterszakács irányította zsűri a legkülönfélébb étkeket jegyezte fel sillabuszára, készült a csülkös káposzta babbal, ugyanúgy mint kolbászos, húsos töltelékkel, de akadt, aki nem a savanyú, hanem az édes káposztát részesítette előnyben. Délután lovagi tornában, este a Reneszánsz varázslat című, a reneszánsz és a rockzenét ötvöző, látványos fényjátékkal kísért műsorban gyönyörködhettek a pétiek. Pétfürdő (áj) - Szerény becslések szerint is a nagyközség lakóinak közel fele, több ezer érdeklődő vett részt az elmúlt szombaton a közösségi ház és könyvtár által szervezett reneszánsz napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!