Belföld

2006.09.16. 02:28

Újabb megszorítás sújtja a kórházakat

Megyei körkép (mt) - A kórházak működőképességét veszélyezteti az intézményi finanszírozás újbóli szigorítása. A szaktárca bejelentette: a júliusban bevezetett szigorított intézményi finanszírozás visszamenőleg az egész évre érvényes.

nincs nev

A rendelkezés meglepte a kórházvezetőket, akik úgy gondolták, az új finanszírozási rendszer csak bevezetésétől, azaz július 1-jétől van érvényben, ugyanakkor a kormányzat állítja, félreértésről van szó, ők világosan elmondták, a megszorító intézkedés ez év januárjától esedékes. Mint ismeretes, a nyáron ki- alakított új kórház-finanszírozási rendszer szerint minden intézmény a múlt évben teljesített betegellátásának csak 95 százalékát kapja meg támogatásként. A csökkentés már eleve több millió forintos kiesést jelentett az egészségügyi intézményeknek, sőt a betegellátást is nehezíti, hiszen egyszerűen nem jut elegendő pénz a betegek keze- lésére. Minél nagyobb a kórház, annál komolyabb gondokat okoz az új finanszírozás.

A fentieket Nyári Ildikó, az ajkai kórház igazgatója nyilatkozta lapunknak. A megkérdezett valamennyi kórházvezető arról számolt be, hogy a szakminisztérium néhány napja bejelentett rendelkezése meglepetésként érte, s nehéz helyzetbe sodorja az intézményeket, akár likviditási gondokhoz is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!