Belföld

2006.10.10. 02:29

Eltörölnék a parkolást

Megyei körkép (mt, hg) - Jövőre térítésmentes lehet a parkolás a megyeszékhelyen. Debreczenyi János új polgármester kérésére a Veszprém Zrt. már vizsgálja az ingyenes rendszer kidolgozásának és működtetésének lehetőségeit.

nincs nev

A Veszprémben 1997 óta működő egységes fizetőparkoló rendszer a területhasználati díjakból évi nyolcmillió forint bevételt jelentett az önkormány- zatnak, illetve fenntartotta a rendszert működtető céget. Csermák Zoltán szerint a parkolási rend megváltoztatásával kérdésessé válhat a mélygarázs létjogosultsága, illet- ve a parkolók tisztítása, karbantartása is. A vezérigazgató hozzátette, a két konstrukció előnyeit és hátrányait tartalmazó tanulmányt időben a szakbizottságok, illetve a képviselő-testület elé tárják.

A veszprémi elképzelések kapcsán megnéztük, a megyében másutt hogyan oldják meg a parkolást. Kiderült, hét városban ingyenes a parkolás. A többi városban különböző zónákra meghatározott díjat kell fizetni, a helyi lakosok azonban kedvezményes bérletet válthatnak.

Balatonalmádiban, Balatonfűzfőn, Berhidán, Devecserben, Herenden, Várpalotán és Zircen nem kell fizetni a parkolásért jelenleg.

Veszprém három zónájában 80, 140 és 200 forintot kell fizetni egy óra parkolásért. Ajka, Pápa és Tapolca parkolói két övezetre vannak osztva. Az ajkai belvárosban 140, a tapolcai piros zónában 180, a pápai A övezetben pedig 200 forintba kerül egy óra parkolás. Ugyanezen települések olcsóbb területein 80, 120 és 150 forintért parkol- hatunk.

Balatonfüreden és Badacsonytomajon a turistaszezonban kell fizetni a parkolásért. Füreden (100-200 forint/óra) június 1-jétől augusztus 31-ig, Badacsonyban (190 forint/óra) április 15-től szeptember 15-ig szednek díjat. Az idén felújított füredi reformkori városrész Blaha és Kisfaludy utcája kiemelt, 300 forintos körzetet jelent.

A helybeliek mindenütt válthatnak kedvezményes bérletet 2000-3500 forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!