Belföld

2006.11.02. 03:28

Egy pohárkával nem árt

Megyei körkép (vi) - Még be sem fejeződött a szüret, s már jönnek az újborok. November egyik legfontosabb gasztronómiai eseménye Szent Márton névü ...

Varga Ibolya

Megyei körkép (vi) - Még be sem fejeződött a szüret, s már jönnek az újborok.

November egyik legfontosabb gasztronómiai eseménye Szent Márton névünnepe, amikor Európa sok országá-ban libasültet esznek és friss borokat kortyolgatnak hozzá. A szüret még száz százalékban nem fejeződött be, ezt igazolja Nagy Imre, aki Balatonakali határában régi magyar fajtát termel, a barátcsuhát. Ezt a szőlőfajtát november végén vagy decemberben szüretelik. Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a napokban tartott bemutatón viszont már arról szólt, hogy gyakorlatilag vége a szüretnek a Balaton borvidékein, csak a nagyon különleges késői szüretek, illetve a jégborok begyűjtése van hátra. Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója szerint a kutatók is abban reménykednek, amiben a gazdák: igen emlékezetes lesz az idei évjáratú bor. Ugyan a szőlő mennyisége valamivel elmaradt az átlagtól, de a minősége kitűnő, és ebben az évben az időjárás is kedvezett a gazdáknak, még a jellemző gombabetegségek sem támadtak túlzott mértékben.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

November egyik legfontosabb gasztronómiai eseménye Szent Márton névünnepe, amikor Európa sok országá-ban libasültet esznek és friss borokat kortyolgatnak hozzá. A szüret még száz százalékban nem fejeződött be, ezt igazolja Nagy Imre, aki Balatonakali határában régi magyar fajtát termel, a barátcsuhát. Ezt a szőlőfajtát november végén vagy decemberben szüretelik. Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a napokban tartott bemutatón viszont már arról szólt, hogy gyakorlatilag vége a szüretnek a Balaton borvidékein, csak a nagyon különleges késői szüretek, illetve a jégborok begyűjtése van hátra. Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója szerint a kutatók is abban reménykednek, amiben a gazdák: igen emlékezetes lesz az idei évjáratú bor. Ugyan a szőlő mennyisége valamivel elmaradt az átlagtól, de a minősége kitűnő, és ebben az évben az időjárás is kedvezett a gazdáknak, még a jellemző gombabetegségek sem támadtak túlzott mértékben.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

November egyik legfontosabb gasztronómiai eseménye Szent Márton névünnepe, amikor Európa sok országá-ban libasültet esznek és friss borokat kortyolgatnak hozzá. A szüret még száz százalékban nem fejeződött be, ezt igazolja Nagy Imre, aki Balatonakali határában régi magyar fajtát termel, a barátcsuhát. Ezt a szőlőfajtát november végén vagy decemberben szüretelik. Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a napokban tartott bemutatón viszont már arról szólt, hogy gyakorlatilag vége a szüretnek a Balaton borvidékein, csak a nagyon különleges késői szüretek, illetve a jégborok begyűjtése van hátra. Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója szerint a kutatók is abban reménykednek, amiben a gazdák: igen emlékezetes lesz az idei évjáratú bor. Ugyan a szőlő mennyisége valamivel elmaradt az átlagtól, de a minősége kitűnő, és ebben az évben az időjárás is kedvezett a gazdáknak, még a jellemző gombabetegségek sem támadtak túlzott mértékben.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

November egyik legfontosabb gasztronómiai eseménye Szent Márton névünnepe, amikor Európa sok országá-ban libasültet esznek és friss borokat kortyolgatnak hozzá. A szüret még száz százalékban nem fejeződött be, ezt igazolja Nagy Imre, aki Balatonakali határában régi magyar fajtát termel, a barátcsuhát. Ezt a szőlőfajtát november végén vagy decemberben szüretelik. Varga Zoltán, a Balatonfüred-csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a napokban tartott bemutatón viszont már arról szólt, hogy gyakorlatilag vége a szüretnek a Balaton borvidékein, csak a nagyon különleges késői szüretek, illetve a jégborok begyűjtése van hátra. Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója szerint a kutatók is abban reménykednek, amiben a gazdák: igen emlékezetes lesz az idei évjáratú bor. Ugyan a szőlő mennyisége valamivel elmaradt az átlagtól, de a minősége kitűnő, és ebben az évben az időjárás is kedvezett a gazdáknak, még a jellemző gombabetegségek sem támadtak túlzott mértékben.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

Egyik legnagyobb szőlőfelvásárlónk, Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet ügyvezető igazgatója már a szüret kezdetén bejelentette, hogy emelkedik a borszőlők, különösen a fehérek felvásárlási ára. Ez megtörtént, s azóta minden szakmai fórumon, egyebek között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összejövetelein boráremelést prognosztizálnak. Ez most azért szerencsés, mert egyben minőségi javulással is jár, ami érthetőbbé teszi a drágulást.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

A bortermelők szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Ezért is hozták létre a Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, melynek elnö-ke, Jásdi István megyénkben, Csopakon birtokol borgazdaságot. Azt szeretnék kiharcolni, hogy a szakma érdekei jelenjenek meg a támogatásokban, markánsan képviseljék az ország érdekeit az unió borszabályozásában, s bele akarnak szólni a bormarketingre szánt, a termelők által befizetett összegek felhasználásába, hogy minél hatékonyabban népszerűsítsék itthon és külfödön a hazai, azon belül a borrégiók borait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!