Belföld

2006.11.11. 03:26

Ki látott már gardát?

Tihany (tt) - A látott hal évtizedeken keresztül hozzátartozott a település életéhez, és úgy tűnik, Tihany neve a jövőben is összeforr a gardáéval.

Tremmer Tamás

A hétvégén minden a garda körül forog Tihanyban, hiszen immár ötödik alkalommal rendezik meg a gardafesztivált. Tegnap szakmai tanácskozást tartottak a limnológiai intézetben. Dr. Bíró Péter, a kutatóintézet igazgatója bevezetőjében elmondta, a gardát azért hívják látott halnak, mert a téli hidegben a tihanyi dombtetőről látni lehetett, ahogy csapatostul vonulnak. A gardaállomány az elmúlt évtizedekben eltűnőben volt, de mára regenerálódott.Dr. Kiszely Pál meglepte a hallgatóságot, hiszen egy akváriummal rukkolt elő, amelyben egy általa három napja fogott garda úszkált - lássák, miről is fog beszélni. Elmondta, régebben a garda karda névre is hallgatott, köszönhetően a pengére hasonlító éles hasának. Tihanyban kenyérhalnak is hívták, hiszen, ha jó volt a zsákmány, segítette a téli túlélést. A Balatoni Nemzeti Park igazgatója, Balogh László elmondta, Európában védett a garda. Egyébként a kontinens gardaállományának a 60 százaléka hazánkban található. Dr. Paulovits Gábor a garda kutatásának történetéről értekezett, dr. Tátrai István a telepített balatoni halfajokról beszélt, mindketten a limnológiai intézet tudományos főmunkatársai. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, dr. Csonki István a vízállás és a vízminőség összefüggéseit boncolgatta. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gardafesztivál keretében ma a Belső-tónál horgászversenyt rendeznek. Délelőtt bemutató gardahalászatot tartanak, majd a 11 óra után megérkező zsákmányt ünnepélyes menetben felviszik az apátságba, ahol az új borral együtt megáldják. A Visszhang-dombon gardasütés, valamint kulturális program lesz. Vasárnap halászléfőző versennyel, zenés műsorokkal zárul a fesztivál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!