Belföld

2006.11.30. 03:29

Ködben is látszani és látni kell

Veszprém (halmos) - Várható a közúti balesetek számának emelkedése, mert az igazi ősz, köddel és páralecsapódással még csak most köszöntött be, felváltva a rendkívül enyhe októbert, novembert.

Dallos Zsuzsa

- Ha a személyi sérüléses balesetek száma nem is emelkedik, a koccanásoknál elképzelhető a növekedés. (A koccanásokról azért nincs megbízható adat, mert ha a felek megegyeznek, nem kell rendőrt hívni.) Az elmondottakat az idei kedvezőbb őszi statisztika is alátámasztja: tavaly október-novemberben összesen négy halálos, 23 súlyos és 31 könnyű, míg idén ezalatt egy halálos, hét súlyos és 38 könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt Veszprémben.

A legtöbb probléma abból adódik, hogy az autósok nem tartják be a látni és látszani elvet: rendkívül fontos ilyen időjárási körülmények között a gépjármű világítása - hangsúlyozta a százados. Nemcsak jól kell látni, de ügyelni kell arra is, hogy másokat ne vakítsunk el. Megelőzhetőek a koccanások, ha az autósok a kedvezőtlen időjárási viszonyok között az irányjelzővel és a féklámpával hamarabb és hosszabb időn át jelezik szándékukat.

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a pára, a köd erősen rontja az utakon a távolságbecslő képességet, ami különösen előzésnél lehet nagyon veszélyes.

Az osztályvezető megemlítette, hogy a rendőrség a Balaton Volán Zrt.-vel akciót szervez december első két szombatjára. A társaság telephelyén ingyenesen megvizsgálják és beállítják a gépkocsik világítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!