Belföld

2006.11.04. 03:26

Száznegyven- milliárd forint

Székesfehérvár (gyá) - Mintegy 140 milliárd forintot használhat fel a közép-dunántúli régió a következő hét évben a Regionális operatív programban meghatározott tervek megvalósítására.

Győrffy Árpád

Ezt Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelentette be tegnap. Az operatív program társadalmi vitájaként megtartott fórumon a miniszter mellett Csabina Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője és Heinrich Péter, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója ismertette a fontosabb elképzeléseket. Mint elmondták, a program legfontosabb célja az innovatív és versenyképes gazdasági környezet kialakítása, a régió turisztikai potenciáljának gazdagítása, a városhálózat fenntartható fejlesztése és a régiós kohézió erősítése a szükséges infrastrukturális beruházások megvalósításával. Az összesen nyolcezer-milliárdos fejlesztési keretből a hét régió hatáskörébe 1770 milliárd forintot utalnak. Az összeg magában foglalja az érintett célra kapott 1500 milliárdos uniós támogatást és a hazai kiegészítő hozzájárulást. Ebből a keretből jut 140 milliárd forint régiónkba. A Regionális operatív programra felhasználható keretet ki-egészítik a különböző ágazati operatív programok megvalósítására biztosított források. A területfejlesztési miniszter elmondta, hogy ezeknél is hasonló arányú elosztást szeretne elérni a régiók között. A fórumon több mint kétszázan vettek részt. Megjelentek a térség országgyűlési képviselői, a megyék és a nagyobb városok vezetői. So-kan megyénkből is elmondták véleményüket. Dr. Bóka István füredi polgármester például hiányolta a Balaton ön-álló megjelenítését a pénz el-osztásánál. Kifogásolta, hogy a nyolcezer-milliárdos keretnek csak alig ötöde kerül a régiók közvetlen hatásköré-be. Arra kérte a minisztert, hogy legalább ezt a kis pénzt ne hagyják szétszedni továb-bi ágazati kezdeményezé-sekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!