Belföld

2007.03.23. 03:29

<u>Az elveszett világ</u>

<b>Budapest, Ajka</b> - Kiállították a 85 millió éves Hungarosaurust és a Bakonydracót. A Magyar Természettudományi Múzeumban megnyílt Patagónia óriás dinói című kiállításon novemberig láthatóak a Bakonyban talált leletek is.

Varga Róbert

Ezeket az ajkai származású dr. Ősi Attila, az MTA Paleontológiai Kutatócsoportjának munkatársa ásta ki expedíciójával együtt néhány éve Veszprém megyében. A fiatalember a közelmúltban tért haza Argentínából, ahol a dinoszauruszok eldorádójában járhatott. Lapunkban már többször olvashattak a világszenzációnak számító bakonyi dinoszaurusz-leletekről, a titkos ásatásokról, a felfedezésekről, melyeknek egyik főszereplője az ajkai Ősi Attila. 

A fiatalember és néhány megszállott kutatóbarátja hat éve végez feltárásokat a Bakonyban. Itt találták meg és azonosították be a Hungarosaurust, amely 85 millió évvel ezelőtt volt a térség lakója. A tankszerűen közlekedő, négyméteres páncélos növényevő testét taréjok és tüskék borították. A terület másik különlegessége a repülő hüllők közé tartozó Bakonydraco volt.

Ennek a repülő őslénynek az épen maradt alsó állkapcsára és nyaki csigolyáira leltek rá a lelkes dinóvadászok. A pteroszauruszok csoportjába tartozó Bakonydraco szárnyának fesztávolsága mintegy 3-3,5 méter volt. 

A feltételezések szerint puhatestűekkel, halakkal, ízeltlábúakkal táplálkozott.Ősi Attila lapunknak elmondta: a Magyar Természettudományi Múzeumban nyílt kiállításon a Bakonyban lelt csontokat háromdimenziós rekonstrukció segítségével mutatják be, így a látogatók számára rendkívül látványossá tudják tenni, hogyan is nézett ki valójában a Hungarosaurus és a Bakonydraco. 

A fiatal kutatótól megtudtuk, szeretnék tovább folytatni majd kutatásaikat a lelőhelyükön a nyáron, mert számításaik szerint 30-40 évre elegendő feltárási munka és sok új felfedezés vár még rájuk. Ősi Attila egyébként két hete tért haza Argentínából, ahol egy hónapos ásatáson és szakmai munkán vett részt. 

A Buenos Aires-i Természettudományi Alapítvány egyik munkatársával, Sebastian Apesteguíával közösen egy magyar-argentin kormányközi pályázaton nyertek támogatást arra, hogy Attila Dél-Amerikában vehetett részt feltáráson, kollégája pedig majd nálunk dolgozhat ásatásokon és a talált leleteket közösen dolgozzák fel.Az ajkai paleontológus elmesélte, hogy a dinoszauruszok eldorádójában járhatott, olyan helyen, ahol még előttük nem ásott senki. 

Egy régi vízmosásban kilencvenmillió éves dinoszauruszcsontokat találtak százszámra, akadt olyan végtagcsont, amelynek nagysága elérte a százhetven centimétert. Ősi Attila számára életre szóló élményt jelentett részt venni ezen a feltáráson, sok tapasztalattal tért haza. Ezeket hasznosítja a hazai kutatásokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!