Belföld

2007.07.17. 02:28

Átlépni a sokkot

Balatonalmádi (mt) - Nem gondolkodtam, csak tettem, amit tudtam. Nem szerencse volt, hanem kegyelem - mondta az édesapa, aki a hétvégén egy baleset után újraélesztette a fürdőmedencébe eső hároméves kislányát.

Martinovics Tibor

Biztos vagyok benne, hogy a szentlélek segített nekünk - mondja a férfi, aki tíz éve megtért, feleségével együtt tagja a Hit Gyülekezetének, és úgy gondolja a hitük segített ebben a nehéz helyzetben.

A házaspár múlt hét szombaton érkezett Balatonalmádiba, ahol egy ismerősüknél szálltak meg. Az udvari kétszer kétméteres medencében merült el a kislány, miközben a szülők a strandoláshoz pakolták össze a holmikat. Mint később kiderült, Bianca egy játékhajót szeretett volna kivenni a medencéből, lement a lépcsőkön, majd elmerült a hideg és mély vízben. - Nem volt csobbanás, csak éreztem, hogy oda kell mennem a medencéhez. Ott lebegett már a vízen. Pillanatokra maradt csak egyedül. Kiabáltam a férjemnek, ő csinált mindent - teszi hozzá az édesanya.

- Átléptem valahogy a sokkot. Aztán ujjammal felfeszítettem a száját és fújtam be a levegőt. Fejjel lefelé tartva ráztam, hogy induljon be valahogy a tüdő működése. Amikor először hördült egyet, akkor tudtam, hogy sikerült. Az volt az első reménysugár - idézi fel a vasárnap délelőtti eseményeket az édesapa, aki elmondása szerint ösztönösen cselekedett, nem tanulta az életmentést.

A mentők már a kocsiban stabilizálták a kislány állapotát, akit egynapos kórházi megfigyelés után szülei tegnap délután elvihettek a gyermek intenzív osztályról.

- Nagyon ritka, hogy komoly veszélyhelyzetben egy laikus megőrzi cselekvőképességét és képes segíteni - tudom meg a megyei mentőszolgálat mentésirányítójától. - Újraélesztésnél négy perc alatt kell tenni valamit, különben elveszítjük a beteget. De ilyenkor is fennáll az agysérülés veszélye, azonnal kell cselekedni - mondta Nátrán Albin, aki hozzátette, az már többször előfordult, hogy segélyhívás esetén telefonon keresztül adtak instrukciókat az életmentéshez.

A család úgy döntött, folytatják az egyhetesre tervezett nyaralásukat, s Bianca kérésére strandolással töltik el idejük nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!