Belföld

2007.07.31. 02:29

Szárazság után nagy drágulás?

Megyei körkép (vi) - Nem jó nekünk az, hogy ilyen hamar véget ért az aratás, sőt biztosan tudjuk, hogy hamarosan a szüret is megkezdődik. A termés mennyisége kevesebb a vártnál, minősége pedig változó.

Varga Ibolya

A gazdasági folyamatokkal foglalkozó kutatóintézetek szerint is mindannyiunkat érinti a helyzet. A GfK az aszály miatt megemeli jelenlegi hétszázalékos inflációs prognózisát. A Kopint-Tárki ezt már két héttel ezelőtt meg- emelte 6,8 százalékról 7,5 százalékra, de nem zárják ki, hogy ennél nagyobb mértékű lesz. Azzal együtt is így van, hogy a mezőgazdasági termények különféle mértékben hatnak az árakra. Ebben a helyzetben is érvényes, hogy a kereskedelem nemzetközivé válása nehezíti a helyi gazdák érdekérvényesítését. Az üzletek tulajdonosainak elemi érdekük, hogy minél többen térjenek be hozzájuk, és a leginkább csalogató az olcsó alapvető élelmiszer. A sütőipar vezetői már megkezdték a tárgyalásokat, hogy az emelkedő liszt- árak és a többi költség növekedése miatt minimum 20 százalékkal emelni tudják a termékeik árát.

A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, a Magyar Sertéstartók Szövetsége, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége álláspontja szerint a szélsőséges időjárás miatt meg- emelkedett takarmányárak ellehetetlenítik az állattenyésztést. Ennek elkerüléséhez kormányzati segítséget kérnek. A szövetségek vezetői egyetértenek abban, hogy a jelenlegi magas takarmányárak miatt elkerülhetetlennek látszik a hústermékek árának 15-30 százalék közötti emelése. Ez vonatkozik a baromfira és az egyéb húsokra. A sertéstartók veszteségesek, a marhahúst nem lehet eladni, a rugalmasabb baromfiágazat eredményessége minimális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!