Belföld

2007.10.24. 02:26

<u>A királyi örökség</u>

<b>Balatonfüred</b> - A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Nyomorúságuk, láncaik és száműzöttségük ellenére királyi örökséget hagytak ránk, melyet ki kell érdemelnünk - idézte a Nobel-díjas író, Albert Camus <em>A magyarok vére</em> című esszéjét <em>Elek István</em>.

Martinovics Tibor

- Vajon méltók vagyunk-e mai magyarok erre az örökségre? Mintha ezt kérdezné az idei október, és a korábbiaknál is kevésbé lehetünk bizonyosak a válaszban - fogalmazott a közíró a katolikus plébániatemplomban rendezett, az '56-os szabadságharcra emlékező ünnepségen. Elek István a forradalmat a nemzeti közösségi idealizmus megnyilatkozásának, az emberi méltóság felkelésének nevezte, amikor is a mindent uralni akaró totalitárius kommunista hatalom önmaga megtagadására kényszerítette a nemzetet és az egyént egyaránt. 

Kiterjedt morális válság, a demokrácia intézményrendszerének újabb és újabb hitelvesztése, az állam öncsonkolása, a nemzetrészek közötti szolidaritás feladása, a megállíthatatlan népességfogyás, az eladósodás, milliók elszegényedése - sorolta a jelenkori közélet tényeit a szónok, hozzátéve, mindez arról árulkodik, hogy rohamtempóban távolodunk 1956 eszményétől. 

- Ma is élvezhetjük a hivatalosság feszengését vagy unt rutinját, mint mindig, ha a baloldalé a kormány. Új jelenség, hogy újra keresi a szavakat a rossz lelkiismeret, azoké, akik eddig is nehezen viselték a demokrácia 56 előtt tisztelgő kánonját, de eddig legalább hallgattak - hang- súlyozta beszédében Elek István. A forradalom az egyéni és a közösségi szabadság egymással elválaszthatatlanul összefonódó eszméjének diadala. Ez volt a közös nevező: a szabadság akarása. Ez a nemzeti egység.

Hogy kié '56 öröksége? Azé, aki méltóvá válik a képviseletére. És mi, mai magyarok vajon méltók vagyunk-e erre a királyi örökségre? - fejezte be beszédét Elek István. A megemlékezésen dr. Bóka István polgármester Polonyi Kornélnak, az 1956-os események aktív részesének, volt országgyűlési és helyi önkormányzati képviselőnek átadta a város díszpolgára kitüntető címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!