Belföld

2007.10.11. 02:29

<u>Az eladósodás útján?</u>

<b>Veszprém</b> - Hosszas, időnként személyeskedő vita után a megyegyűlés döntött: az önkormányzat húsz év alatt törlesztendő, ötmilliárd forint értékű kötvényt bocsát ki. A grémium határozott a megyei kórház gazdasági társasággá alakításáról is. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-nap_temai/20071011_az_eladosodas_utjan___f"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Martinovics Tibor

- Miért kell kapkodva felvennünk hitelt? Mik a konkrét célok? Miért nem terjed ki az előterjesztés az árfolyam-kockázatokra? Mi indokolja, hogy a megye teljes lakossága esetleg eladósodjék? - sorolta a kötvénykibocsátással szembeni aggályait Horváth László SZDSZ-es képviselő, aki a rendkívüli ülésen név szerinti szavazást kért az ügyben. Pál Béla (MSZP) átgondolatlannak nevezte a javaslatot, frakciótársa, Pusztai István pedig amellett érvelt, hogy az önkormányzat nem szorul hitelfelvételre, mert a Balatontourist eladásából származó bevétel részben még rendelkezésre áll. 


A megyegyűlés megszavazta az ötmilliárd forint értékű, svájci frank alapú zártkörű kötvény kibocsátását

 Kovács Zoltán fideszes képviselő hangsúlyozta: információi szerint kész az a törvénytervezet, amely drasztikusan korlátozza az önkormányzatok hitellehetőségeit, márpedig a megyei önkormányzat az elkövetkező években nem szeretne lemondani a fejlesztésekről, ezért is fontos az ötmilliárd forintos kötvénykibocsátás.

A megyegyűlés végül huszonkét igen, kilenc nem és három tartózkodás mellett megszavazta az ötmilliárd forint értékű, svájci frank alapú zártkörű kötvény kibocsátását, azzal a megkötéssel, hogy azt kizárólag fejlesztésre, illetve pályázati önerő biztosítására használják fel.

A képviselők a tegnapi rendkívüli ülésen felhatalmazták a megyegyűlés elnökét és a kórház főigazgatóját, hogy készítsék el a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház gazdasági társasággá alakításának koncepcióját és ütemtervét. Dr. Rácz Jenő főigazgató a képviselők kérdéseire elmondta: a jelenlegi kiszámíthatatlan finanszírozási struktúrában kedvezőbb lenne a kórház rugalmasabb formában történő működtetése, ami hosszú távon az intézmény likviditási problémáira is megoldást jelentene. Az igazgató szerint az átalakítás előtt azonban rendezni kell az intézményi struktúrát, utalva ezzel az önálló szakintézményként működő farkasgyepűi tüdőgyógyintézet helyzetére.

Az egészségügyi bizottság módosító indítványát elfogadva a Veszprém megyei közgyűlés - az eredeti előterjesztéssel szemben - nem határozatot hozott, csupán szándéknyilatkozatot tett a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet megyei kórházhoz történő integrációjának ügyében. - Hatástanulmányban kell megvizsgálni az összevonás lehetőségét, mert jogos a felvetés: elképzelhető, hogy szakmailag vagy gazdaságilag előnyösebb lenne a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet önállóságának megtartása. Azaz egyelőre elvi döntést hoztunk, meg kell vizsgálni a lehetőségeket - nyilatkozta lapunknak Pálfy Sándor, a közgyűles alelnöke.

Mint arról korábban beszámoltunk, a farkasgyepűi szakintézet dolgozói petíciót nyújtottak be a megyei közgyűlésnek, amelyben szakmai és gazdasági érvekre hivatkozva tiltakoztak a két egészségügyi intézmény összevonása ellen. Információink szerint mindez hozzájárult ahhoz, hogy a közgyűlés végül első körben nem döntött a megyei kórház és a tüdőgyógyintézet összevonásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!