Belföld

2007.10.09. 02:29

<u>Drága a lógás</u>

<b>Megyei körkép</b> - Akár 50 ezer forintot is fizethet az a szülő, akinek gyermeke rendszeresen hiányzik az órákról. A megyei oktatási intézményekben problémát okoz a lógós diákok fegyelmezése. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-nap_temai/20071009_s"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Mátyus Tamás

A közoktatási törvényben meghatározott kötelezettségek megszegése, azaz tíznél több igazolatlan óra begyűjtése után szabálysértési eljárást indíthat az önkormányzat az olyan szülők ellen, akiknek gyermeke elblicceli az órákat vagy nem jár iskolába. Kovács Györgyi, a veszprémi polgármesteri hivatal szabálysértési ügyintézője lapunknak elmondta: az iskolák jelzése után tavaly 47 ilyen jellegű feljelentést tettek és végül 12 esetben zárult az ügy pénzbírsággal. 


Tíznél több igazolatlan óra begyűjtése után szabálysértési eljárást indíthat az önkormányzat

Idén 28 feljelentés után 16 esetben döntöttek figyelmeztetés mellett és kilencszer szabtak ki bírságot. Eddig még egyszer sem érte el ennek a büntetésnek a mértéke az 50 ezer forintot. Általában 5-10 ezer forintos csekket kellett a renitens diákok szüleinek befizetniük. A megyeszékhelyen a Jendrassik-Venesz Közép- és Szakközépiskolában is gondot okoz a lógós diákok fegyelmezése. Szelényi Géza igazgatótól megtudtuk, az intézmény tanulólétszáma eléri az ezret, és a múlt évben az egy főre jutó igazolatlan órák száma átlagosan elérte a hat órát, ami a vezető szerint azért soknak mondható, de még nem kezelhetetlen. Az önkormányzatnak tavaly ilyen ügyek miatt 12 esetben kellett levelet írniuk.

A berhidai Ady Endre Általános Iskola 238 tanulójának mintegy 4 százalékával vannak iskolalátogatási problémák. Papp Éva Mária igazgatónő hangsúlyozta: az osztályfőnökök a családlátogatások, szakemberekkel való egyeztetések után csak végső esetben javasolják az eljárás megindítását. Úgy tapasztalják, a csekély pénzbírság megfizetése is gondot okoz a nehéz helyzetben lévő szülőknek.

A devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolában úgy érzik, a pénzbüntetésnek van visszatartó ereje. Eszterhainé Fatalin Ilona igazgatónő azt mondta, az elmúlt években folyamatos a javulás. Az 510 tanuló közül nem éri el a tízet azoknak a száma, akikkel a sorozatos igazolatlan hiányzások miatt gondjuk van.

A várpalotai Faller szakképző iskolában egy igazolatlan óra után is értesítik a szülőket, tíz után a település jegyzőjét - tudtuk meg Tóth Kálmán igazgatóhelyettestől. Puklicsné Nagy Viktória közoktatási szakreferens szerint évi egy-két alkalommal gyámhatósági ügy lesz a lógásból.

Tapolcán is gyakran előfordul, hogy az iskolát nem látogató gyerekek szüleit fel kell szólítani és emlékeztetni a rájuk háruló kötelesség betartására - tudtuk meg Imre László jegyzőtől. - Ugyanakkor úgy látom, hogy nem a felszólítás vagy az eljárás a megoldás kulcsa, az alapproblémát sokkal inkább szociális oldalról kellene kezelni. Már csak azért is, mivel az iskolából időnként ki-ki maradó gyerekek az igazán nehéz szociális helyzetben lévő családokhoz tartoznak - vélte a jegyző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!