Belföld

2007.11.24. 03:26

Gazdagodó iskola

Nagyvázsony (ma) - Új épületszárnnyal bővült az általános iskola, egyúttal megemlékeztek a helyi oktatás százéves évfordulójáról is a Kinizsi-napok alkalmából.

Mátételki András

A 187 diákot oktató intézmény igazgatóhelyettese, Krupláné Lesz Zsuzsanna tegnap köszöntőjében elmondta: az új szárny építésével lehetőség nyílik az alsós tagozatosok (a három osztályba 60 tanuló jár) kisiskolából való átköltöztetésére a főépületbe. A pályázati pénzből megvalósult helyiséget majd közösségi teremnek használják, ahol gyakorolhatnak a néptáncosok, próbálhatnak a színjátszó kör tagjai. Idővel - ha sikerül bővíteni a tornatermet - elő-adó- vagy szakteremként szolgál tovább a helyiség. (A beruházás tízmillió forintba került, amiből 6,5 milliót uniós pályázaton nyert az iskola, a többit a fenntartó öt önkormányzat adta össze.)Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte: fontos, hogy a települések jó célokat tűzzenek ki maguk elé. Ilyen volt Nagyvázsonyban a helyi iskola bővítése, amely hosszú távon térségi szerepet vállalhatna magára. Tisztelettel szólt azokról a pedagógus elődökről, akik országos hírnevet szereztek tanítványaikkal az iskolának. Elmondta, az elkövetkezendő hét évben közel 80 milliárd forintra pályázhatnak a Nagyvázsony nagyságú községek, hogy élhetőbb kö-rülményeket tudjanak teremteni az ott lakóknak. Ezen belül 12 milliárd áll a közoktatás rendelkezésére: olyan térségben, ahol például nyolc falu összefog, az iskola akár 1,2 milliárd forintot is elnyerhet. Az óvodák fejlesztésére 20- 120 millió forint között lehet pályázni. Az egyházak áldása után Fábry Szabolcs polgármester további segítséget kért a támogatóktól községének. Ezt követően a művelődési házban Katanics Sándor országgyűlési képviselő megnyitotta a Kinizsi gyermekrajz-kiállítást, majd megkoszorúzták Kinizsi Pál lovas szobrát. Végül megemlékeztek a kisiskolában az intézmény százéves fennállásáról, ahol dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Az itt nyílt iskolatörténeti kiállítás a következő év elejéig lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!