Belföld

2007.11.19. 03:27

<u>A kulákok emlékére</u>

<b>Várpalota</b> - Alapkövet helyeztek el a meghurcolt kulákok tiszteletére állítandó emlékműhöz vasárnap a Rózsakút utcában. Az eseményhez kapcsolódóan kiállítás is nyílt 1956 és a magyar agrártársadalom címmel a helytörténeti múzeumban.

Fröhlich András

A kiállítás a Terror Háza Múzeum, a Nemzeti Múzeum, valamint a Mezőgazdasági Múzeum segítségével a Történelmi Felsővárosért és Bátorkő Váráért Alapítvány szervezésében valósult meg Szabó Bátor Tamás önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Utóbbi Várpalota paraszti gyökereit emelte ki beszédében. Németh Árpád polgármester arra hívta fel a figyelmet, a kulákság tervszerű megsemmisítése volt a kommunista diktatúra célja. Kiszely Gábor történész az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, és közép-európai kitekintésben is egyedülállónak és követendőnek nevezte a kiállítást.

A Rózsakút utcában, a város paraszti hagyományait leginkább őrző településrészen a meghurcolt kulákok emlékművének alapkövét helyezték el. Szabó Bátor Tamás felolvasta azt a fiatalságnak szóló üzenetet, melyet az alapkő mellé helyeztek. Eszerint kötelességünk emlékezni azokra a kulákokra, akiket megfélemlítettek, meghurcoltak, öngyilkosságba kergettek, megöltek, s akik közül szerencsés volt, akinek csak a tulajdonát vették el. Tette ezt a gyalázatot az állam, melynek meg kellett volna védenie őket, melyért maguk verejtéküket, vérüket adták, ha kellett. A tavaszra elkészülő fakereszt azt a hitet szimbolizálja, mely a legnehezebb körülmények között is támaszt adott a talajt vesztett parasztságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!