Belföld

2007.11.15. 03:28

<u>Haladékot kap a Rajk-emlékmű</u>

<b>Veszprém</b> - Megsemmisítette az 56-os emlékműre kiadott bontási határozatot a Közép-dunántúli Regionális Köz- igazgatási Hivatal Veszprém Megyei Kirendeltsége, és egyben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Varga Domokos Péter

Az emlékművet az 1956- os forradalom 50. évfordulójára készíttette a város önkormányzata. A pályázatról 2005 júniusában döntött a közgyűlés, Rajk László nyerte meg. Az új önkormányzat hivatalba lépését követően, 2006 őszén a polgármesteri hivatal leállíttatta a kivitelezést, arra hivatkozva, hogy több vonatkozásban eltértek a tervtől, illetve az építési engedélyben lefektetettektől. Ennek ellenére a kivitelezést végző Köztigon Kft. az emlékművet felállította.

Idén augusztusban Veszprém címzetes főjegyzője határozattal kötelezte Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát az emlékmű lebontására. A határozatot a Köztigon Kft. megfellebbezte, ennek adott most helyt a köz- igazgatási hivatal.

Indoklásukban utalnak rá, hogy az ügyben az önkormányzat érintettsége miatt felmerülhet a jegyző elfogultsága, mivel felette a munkáltatói jogokat a képviselő-testület gyakorolja. A határozat azt is kimondja, új eljárást kell lefolytatni, erre Füred város jegyzőjét jelölték ki. Azért is szükséges az új eljárás, mert a megfellebbezett döntés nem fejti ki, hogy a szabálytalanul kivitelezett emlékmű mely tekintetben tér el a jóváhagyott építési engedélytől .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!