Belföld

2007.11.26. 03:27

<u>Kedden a buszok állnak le</u>

<b>Megyei körkép</b> - A vasúttársaság dolgozóinak november 21-ei sztrájkjához hasonló mértékben bénulhat meg az ország kedden, ám most a volánosok lépnek le a gázról.

Tremmer Tamás

A Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója, valamint a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége november 27-ére országos sztrájkot hirdetett. A szakszervezeteknek nem sikerült megegyezniük a kormánnyal az autóbusz-vezetők korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatban. 

A munkabeszüntetés üzemkezdéstől reggel hét óráig várható, ez idő alatt számos helyen az országban nem járnak sem a helyi, sem a helyközi autóbuszok. A demonstráció nyilván azokat az utasokat érinti leginkább, akik reggel munkába tartanak. 

A fennakadás akár nagyobb is lehet, mint a november 21-ei vasutassztrájk esetén, hiszen országos szinten több ezer járat maradhat ki. A munkabeszüntetés szele megyénk Volán- társaságait is megérintette, mindenhol bizonytalan, hogy felveszik-e a munkát, s ha igen, mennyien.

A Somló Volán dolgozói is tudnak a tervezett sztrájkról, de az még nem dőlt el, hogy csatlakoznak-e a demonstrációhoz, nyilatkozta Barta János vezérigazgató. A cég vezetése folyamatosan egyeztet az érdekképviseletekkel, hogy ha lesz is demonstráció, az a legkisebb kiesést okozza.

Hasonló a helyzet a Bakony Volánnál, tudtuk meg Bebesi István vezérigazgatótól. Itt is folyamatos az egyeztetés az üzemi tanácsokkal, az érdekképviseletekkel. Hétfőre ígértek konkrét választ, hogy csatlakoznak-e az országos megmozduláshoz.

A Balaton Volán dolgozói szolidaritásukról biztosították az országos sztrájk szervezőit, de - a péntek délutáni álláspontjuk szerint - nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Megnyugtatott Szöllősi József vezérigazgató-helyettes, az ő járataik nem maradnak ki kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!