Belföld

2007.12.29. 03:27

Füreden tilos az utcán piálni

Megyei körkép (munkatársainktól) - Szilveszterkor számos településen utcabált szerveznek, de a közterületi alkoholfogyasztást helyi rendeletekkel korlátozhatják, tilthatják. Adódik a kérdés: merjünk-e az utcán koccintani? Vagy inkább csak sétáljunk?

S. Bonnyai Eszter

A garázdaság józanul és spiccesen is olyan cselekedet, mely ellen felléphet a hatóság. Vagyis az együttélés szabályai szilveszter éjjelén is érvényesek.

- Balatonalmádiban helyi rendeletben nincs külön szabályozva a közterületi alkoholfogyasztás - tájékoztatott a város jegyzője. Dr. Szűcs Sándor elmondta, egy esetleges rendőrségi feljelentés alapján az önkormányzat szabálysértési előadója jár el az ügyben. Hozzáfűzte: az ilyen típusú eljárás egyébként nem jellemző, ahhoz, hogy valakit feljelentsenek, nagyon botrányo-san kell viselkednie.

Tapolcán sem tilos az utcai szeszesital-fogyasztás, ha egyébként az érintettek betartják a megfelelő viselkedési normákat. Így szilveszter éjjelén is nyugodtan koccinthat mindenki, tudtuk meg a polgármesteri hivatalban.

Ajkán korábban csak a külön rendezvényeken engedélyezték a közterületi szeszesital-fogyasztást. Tavaly decemberben azonban rövid kiegészítést szúrtak a közte- rületek használatáról szóló rendeletetbe. Eszerint december 31-én 12 órától a következő január 1-jén 12 óráig szabadon lehet szeszes italt fogyasztani ebben a városban is. Természetesen a normális együttélés szabályait itt sem lehet megsérteni.

Dr. Bóka István balatonfüredi polgármester a válasz-hoz való tájékozódás közben szembesült azzal, hogy egy korábbi helyi jogszabály alapján a városban tilos az alkoholfogyasztás még szilveszterkor is a közterületeken. Talán szerencsés lenne a módosítása, hogy legalább ilyen alkalmakkor lazuljanak a korlátok, de erre már csak a következő szilveszter előtt lesz lehetőség - mondta a polgármester.

Persze a jogszabályt alkalmazó rendőröknek vagy más hatósági személyeknek így is jogában áll, hogy a csekély társadalmi veszélyesség miatt szemet húnyjanak egy szilveszteri koccintás láttán - tesszük mi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!