Belföld

2007.12.07. 03:26

<u>Háziorvosi matematika</u>

<b>Megyei körkép</b> - A háziorvosok átlagosan havonta 180 ezer forint többletbevételhez jutnak a vizitdíjból, ezzel bevételük eléri a 800 ezer forintot - áll a szakminisztérium jelentésében. Az orvosok mégis többnyire elégedetlenek.

Martinovics Tibor

A minisztérium adatai kicsit torzítanak, óriási különbség van az egyes praxisok között. A megyében a vizitdíjból havonta származó bevétel 120 és 230 ezer forint között ingadozik.

Aki kis településen rendel és három-négy falu lakosságát látja el, több bevételhez jut, mint aki nagyvárosban rendel, adott esetben másik negyven orvos mellett - vélekedik a veszprémi területi orvoskamara titkára. A vizitdíjból származó bevétel a praxisoknál marad, a teljes összeg annak működtetésére fordítható, amibe a munkabértől kezdve a műszerbeszerzésen át a rezsiköltségekig sok minden belefér. háziorvos szerint kétségtelen, ezzel nőtt az orvosok jövedelme, mégis számos probléma akad a vizitdíjrendszerrel. - Vannak félreértések, a jogszabály nem minden esetben világos, ezért vannak jogértelmezési eltérések, amik káoszt okoznak. Esetenként mást gondolnak a betegek, mást a háziorvosok, illetve az egészségbiztosítási pénztár - fogalmazott a kamara titkára. 

Eltérnek a vélemények például arról, hogy a vizsgálat nélküli receptfelírás esetén kell-e vizitdíjat fizetni, illetve a tb által nem támogatott oltások beadása esetén kérhet-e és mennyi térítési díjat a háziorvos. - Ncs egységesített rendszer, ez nagy baj, ezért aztán az orvosok egy része valóban kér térítési díjat egy oltás beadásáért, ráadásul egymástól eltérő mértékűt, ez joggal megzavarja a betegeket - magyarázza Berki Emília, aki kérdésünkre hozzátette, ezzel együtt a megyében minimális betegmozgás tapasztalható, a lakosság döntő többsége hűséges választott háziorvosához és nem él az évenkénti orvosválasztás lehetőségével.

Dr. Berki Emília

A rengeteg adminisztrációs feladat már a gyógyítás rovására megy, jövőre már például számítógépes online rendszerben ellenőrizni kell a betegek taj-kártyáját és elszámolási nyilatkozatot is adni kell - folytatta Berki Emília.

Az említett félreértések miatt a háziorvosi egyesület és a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója ma közös egyeztetésen igyekszik tisztázni az eltérő jogértelmezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!