Belföld

2007.12.20. 03:28

<u>Megosztott romák</u>

<b>Veszprém</b> - A tucatnyi érdeklődőt és a kisebbségi önkormányzat megjelent tagjait Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Mint a későbbi kérdések ...

Győrffy Árpád

A tucatnyi érdeklődőt és a kisebbségi önkormányzat megjelent tagjait Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Mint a későbbi kérdésekből, hozzászólásokból kiderült, a hallgatóság minden tagja a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségéhez (MCFÉSZ) kötődő helyi kisebbségi önkormányzatokból került ki a közmeghallgatáson. A megyei kisebbségi önkormányzat jelen lévő tagjai közül is egyedül Babai János képviselte a másik romatömörülést, a Lungo Dromot. A fórum bevezetőjében a megyei elnök, ifj. Kozák János (MCFÉSZ) adott tájékoztatást a márciusi megalakulás óta végzett munkáról. A beszámolót követő kérdések azonban elsősorban nem ne- ki, hanem az önkormányzat többségi frakciójához tartozó Babai Jánosnak szóltak, aki Lasztovicza Jenő elnök tanácsadójaként a megyei önkormányzat romáknak szánt kereteinél is aktívan közreműködik az elosztásnál. A helyi kisebbségi önkormányzatok képviselői, vezetői bírálták a megyei kisebbségi önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó tagjainak egyes döntéseit. Úgy vélték, hogy a megyei önkormányzat pályázatainak és más támogatásainak elbírálásánál az MCFÉSZ-kötődésű önkormányzatok hátrányban vannak a lungo dromosokkal szemben. Sándor Jenő, a mezőlaki kisebbségi önkormányzat vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy a cigányság 70 százalékának nincs képviselője a megyei önkormányzatnál, mert az elnöki tanácsadó Babai János csak a Lungo Drom érdekeit képviseli. Vagy olyan személy kell, aki az egész cigányságot képviseli, vagy külön legyen egy a többségnek is - üzente az ülésről Lasztovi-cza Jenő elnöknek.Babai János válaszában többször is elmondta, hogy minden pályázatnál és a kisebbségi önkormányzat ülésein is a szabályoknak megfelelően jártak el. Tudomásul kell venni, hogy a demokráciában a többség dönt.Ifj. Kozák János a közmeghallgatás végén bejelentette, hogy a jövőben külső tagokat is magukban foglaló bizottságokat szeretnének felállítani, hogy ezzel javítsák a megyei kisebbségi önkormányzat kapcsolatait, működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!