2007.12.19. 03:26
<u>Ünnepi finomság</u>
<b>Veszprém</b> - A hajrájához érkeztek a karácsonyi előkészületek. Összeállításunkban megnéztük, a klasszikus karácsonyi menü kellékeiből mi mennyiért kerülhet az ünnepi asztalra.
Ha édesebb vizekre evezünk, a gesztenye kilójáért ezer forint körüli összeget kell a pénztárnál hagynunk, a 25 dekagrammos mélyhűtött massza pedig 200-230 forint, márkától függően. Mákból 25 dekagramm 300-500 forint, a dióbél kilója a piacokon 1200-1500 forint. Az ezt pótló őrleményből 30 dekagrammot 180 forint körül vásárolhatunk meg. A mazsolából 10 dekagramm 60 forint alatt van, ugyanennyi kókuszreszelék viszont ennél mintegy tíz forinttal több. Ha valakinek nincs ideje sütni, bejglit készen is vásárolhat, nagyáruházakban olcsóbban, cukrászatokban drágábban, de minden bizonnyal utóbbi ízéért könnyebb felelősséget vállalni. Mindenesetre a diósat 650, a mákos változatot 600 forint körüli áron kapni.
Az ünnep kellékei közül nem maradhatnak el a gyümölcsök: a narancs kilója 150-170, a mandariné 280- 300, a banáné szintén 300 forint körül van. Az aszalt szilvából húsz deka 300, a fügéből 250 forint körül kapható, míg 15 deka héjas földimogyoróért 100 forintot kell fizetni. Az étkekhez ital is dukál, 1000-1500 forintért már igazán jó borokat találhatunk a boltok polcain.