Belföld

2007.12.22. 03:29

Veszekedő ördögök

Veszprém (la) - A karácsonyi ünnepkör jellegzetes népszokásaiból, hiedelmeiből állította össze évzáró gálaműsorát a Veszprém Táncegyüttes, melyet pénteken este a városi művelődési központban láthatott a közönség.

Balla Emőke

Az Ördögök című, finn népzenére készült műsorszám négy ördög tréfás veszekedését mutatta be, amint egy váratlanul talált ajándékcsomagon marakodtak. Ezt követően marossárpataki betlehemes kántálás és páros tánc volt műsoron, majd István-napi köszöntők Székről, János-napi köszöntők Székelyföldről. Felidézték a regölés népszokását, a legények termékenység-, párokat összevarázsoló köszöntőjét, a magyarság egyik legarchaikusabb szokását. A kecsketánc a moldvai magyaroknál szokásos kecskemaszkos játék, szilveszter este kezdték járni másnap reggelig. A gálaműsor zárószáma a moldvai hejgetés volt, a legények óévbúcsúztató, köszöntő szokása. A hejgetők zenebonával, csengettyűszóval vonulnak, jókívánságokat mondanak a ház népének.

A Veszprém Táncegyüttes hagyományos évzáró gálaműsorát Hahn Kakas István, Kovács József, Kovács Norbert, Nagy Marianna és Varga Zoltán készítették, művészeti vezető: Kovács József. Az esten a Barátok zenekar kísért, közreműködött a Szilágyi táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!