Belföld

2008.01.31. 03:26

<u>Elfeledkeztek a törlesztésről</u>

<b>Ajka, Veszprém</b> - Jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja a megyei főügyészség azt a négy személyt, akik autókra vettek fel hitelt, amit aztán nem fizettek vissza. Az ügynek húsz szereplője van.

Mátételki András

A Veszprém Megyei Bíróságon szerdán kezdődött tárgyaláson a vád képviselőjétől elhangzott, hogy a két budapesti, K. Zsolt (37) és N. I. Moussa (31) bűnszervezetet hoztak létre, hogy irányításukkal Ajka-Bakonygyepesen a Lumaca Kft.-n keresztül, az AK Kft. nevében, többnyire hajléktalanok adatait felhasználva 2004 decembere és 2005 márciusa között tizennégy autóra vegyenek fel hitelt, amit nem törlesztettek. Az autókereskedő K. Zsolt külföldről hozott be gépkocsikat. A hitelezési ügyleteket 2004 elején Győrben kezdték, majd Debrecenben folytatták. Az év végére állt össze a jól szervezett társaság. Hamis közüzemi számlákat, valótlan tartalmú jogosítványokat és egyéb iratokat készítettek, csak hogy meggyőzzék a bankokat: hitelképes ügyfeleknek adnak pénzt. Mindenkinek megvolt a maga feladata: volt, aki az eredetiségvizsgálatot, más a hiteleket intézte, illetve egyesek a hajléktalanok iratait szerezték meg. Az ügyeket Kaposváron is intézték, úgy, hogy ott álnéven mutatkoztak be, nehogy lebukjanak. Az ország több pontján megfordultak, mindig más kereste fel a pénzintézeteket. A hiteleket általában 72 hónapos futamidőre kötöt- ték, de a törlesztőrészleteket egyetlen esetben sem fizették. A vádlottak közel harminc gépkocsira vettek fel pénzt hét pénzintézettől, amelyeknek összesen közel 80 millió forintos kárt okoztak.A tegnapi tárgyaláson több vádlott nem jelent meg. A bíróság a meghallgatásokat pénteken kezdi el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!