Belföld

2008.01.02. 03:29

<u>Pezsgő és konfetti</u>

<b>Veszprém</b> - Fesztiváli hangulatban búcsúztak az óévtől és köszöntötték az újat a megyeszékhelyen. A történelmi belváros emberfolyammá vált, ki farsangot idéző tréfás öltözetben, ki civilben koccintott és figyelte a színes rakéták díszletével övezett műsort.

Fröhlich András

Veszprémben egy tűt sem lehetett leejteni az Óváros téren, ahol már 22 órakor megkezdődött a szilveszteri műsor. Ekkor Módri Györgyi és Kőrösi Csaba szórakoztatta a nagyérdeműt, majd tűzzsonglőrök léptek föl a fedett színpadon. A fő attrakciót a megasztáros Gáspár Laci jelentette, de érezhető volt, most nem az ő kedvéért gyűlt össze a tömeg. Számai jól szóltak, mégis csak a színpad közvetlen közelébe húzódott lelkes kisebbség énekelte vele a refréneket, a többség egyértelműen az éjfélt, a Himnuszt és az új évet várta. 

A visszaszámlálás ezúttal elmaradt, de a 2008-as esztendő első másodperceit mégsem lehetett eltéveszteni. Spriccelt a pezsgő, durrogtak a szerpentint és konfettit kilövő patronok, a kapatosabbak teli torokból kiabáltak, a tér megbolydult, az emberek a szomszédjuk szavát sem érthették. A hangzavarra jellemző, hogy a közeli pénzintézet riasztója is bejelzett, szirénáját azonban elnyomta az ünnepi ricsaj.

Akinek fogytán volt a jókedve, az Óváros téren felállított kis faházban pótolhatta forralt borát, mások kihasználták a kivilágított tűztorony és a zúzmarás tél festői hátteret, s fényképen örökítették meg egymást. A megyeszékhelyen idén sem volt központi tűzijáték, de ez nem árnyékolta be az ünnepet, az eget mindenfelé színes rakéták karcolták. Az egyik kis híján a Pósa-ház tetejét találta el, de kanyart leírva eltűnt az épület mögött. Volt olyan fiatal is, aki a szájából indított röppentyűt, őt dicséretként több barátnője tömören lehülyézte. Baleset szerencsére nem történt. 

Sokan csillogó műhajban, villogó ördögszarvakkal vagy kalózsapkában búcsúztak az óévtől. Debreczenyi János polgármester viszont egy meglehetősen hosszú, nyelvtörőnek is beillő, kacifántos rímeket hordozó Romhányi-versikével, mely egy találós kérdést is rejtett. A leggyorsabb megfejtő húszezer forinttal lett gazdagabb, neki valóban jól indult az idei év. A polgármester kerülte a komoly évértékelést és az újévi kilátások taglalását, rövid ünnepi beszédében toleranciát és megértést kért a köz- és a hétköznapi életben egyaránt. A városi művelődési központ által szervezett szilveszteri program hajnalig tartó diszkóval fejeződött be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!