Belföld

2008.04.02. 02:29

<u>Három év garancia</u>

<b>Veszprém</b> - Több hónapos egyeztetés után tegnap aláírták a megyei kórház dolgozói az új kollektív szerződésüket.

Martinovics Tibor

Az intézmény gazdasági átalakítása miatt a közalkalmazotti státusát elvesztő több mint ezerhatszáz munkavállaló közül nyolcvanhárman nem írták alá a kontraktust, őket nem foglalkoztatja tovább a kórház.

- Fontos szempont volt, hogy egyetlen napot se dolgozzanak az alkalmazottak kollektív szerződés nélkül. Ezt teljesítettük, mint ahogy a közalkalmazotti státussal járó jogosítványokat is maradéktalanul tartalmazza az új szerződés. 


A bérezést tekintve senki nem járt rosszabbul - mondta el a főigazgató

A bérezést tekintve senki nem járt rosszabbul, sőt, ahol lehetett, kiegyensúlyozottabbá tettük a rendszert. A szerződés a munkáltató és a munkavállalók között nyugodt együttműködést garantál - jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón a megyei kórház főigazgatója.

Dr. Rácz Jenő hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvében foglaltakhoz képest mintegy hatszázmillió forinttal több juttatást biztosítanak évente a dolgozóknak, lesz tizenharmadik havi fizetés, és 2010 végéig garantált a továbbfoglalkoztatás is.

Császár László, a kórházat működtető zrt. elnöke kiemelte: a három évre szóló szerződés létbiztonságot nyújt a dolgozóknak. A fenntartó megyei önkormányzat szándéka továbbra is biztosítani a megfelelő szakmai színvonalat a kórházban és garantálni a dolgozók biztonságát. 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kórház annak ellenére vállalta a dolgozók bérezésének rendezését, hogy jelenleg is nehéz gazdasági környezetben működik, azonos bevétel mellett mintegy 8-10 százalékkal emelkednek az intézmény kiadásai, egyelőre nem látni, miből finanszírozzák a dráguló energiaár miatt megnövekvő költségeket és miből fedezik majd a kötelező béremeléseket. 

A 83 alkalmazott távozása nem okoz majd működési zavarokat a kórházban (köztük összesen csak két orvos van), tudtuk meg Rácz Jenőtől, de a konyhán, illetve az ápolási osztályon bizonyos átszervezésre lesz szükség. 

A kollektív szerződést munkavállalói oldalról a sümegi és dobai intézményt is magában foglaló megyei kórházban működő négy szakszervezet, illetve a közalkalmazotti tanács írta alá. Az intézmény vezetősége mintegy hetvenmillió forint végkielégítést fizet ki, de mint megtudtuk, csak az átalakulás miatt szükséges új kórházi pecsétek biztosítása több mint félmillió forintba került. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a kollektív szerződés aláírását hosszas tárgyalások előzték meg, egy hónapja még Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke is tárgyalt ez ügyben Lasztovicza Jenővel, a megyei közgyűlés elnökével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!