Belföld

2008.06.25. 02:29

<u>Meghalt az újszíves</u>

<b>Balatonvilágos</b> - Az orvosok csak találgatják, mi okozhatta az első újszíves magyar gyermek, Lőrincz Balázs halálát. A 9 éves kisfiú kedden reggel lett rosszul a világosi nyári táborban. A gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni életét.

Halmos György

A kisfiú abban a balatonvilágosi szállodában lett rosszul tegnap, ahol szüleivel és több mint hatvan szervátültetett gyerekkel együtt vett részt a Mi is nyaralunk, mi is sportolunk táborban. 

A Somogy megyei Babócsáról származó Balázs tavaly októberben esett át a szívátültetésen, ő volt az első magyarországi újszíves gyermek. (A 9 éves kisfiúnak súlyos szívizombetegsége volt. Tavaly október 18-án több mint ötórás műtétet hajtottak végre rajta.) 

Balázs hétfőn érkezett a szervátültetett gyermekek egyhetesre tervezett táborába. A beszámolók szerint reggel hét órakor még fényképeket készített szobája erkélyéről, majd bement és rosszul lett. A szülők azonnal értesítették a táborban tartózkodó dr. Reusz Györgyöt, a SOTE I. Számú Gyerekklinikájának igazgatóhelyettesét, aki megkezdte az újraélesztést. A siófoki mentők tíz perc alatt a helyszínre értek.

A mentőhelikopter is negyed óra alatt megérkezett. Balázst egy órán keresztül próbálták újraéleszteni, sajnos sikertelenül. A sajtótájékoztatón jelen volt Reusz György és a kisfiú kezelőorvosa, dr. Ablonczy László, akik csak találgatásokba bocsátkozhattak a hirtelen rosszullét okáról. 


A kisfiú kezelőorvosa, Dr. Ablonczy László és Reusz György is csak találgatja a rosszullét okát
(Fotó: Andrónyi András)


Az orvosok szerint ritmuszavar okozhatta Balázs halálát, ugyanis semmi jel nem utalt tragédiára a vizsgálatok alapján. Hozzátették, valószínűleg ritmus-szabályozó sem menthette volna meg az életét. Minden jel arra utalt, hogy rendben van a kisfiú - mondta az igazgatóhelyettes. 

Az orvosok nem tartják valószínűnek, hogy akut kilökődés okozhatta a tragédiát, mert nem voltak erre utaló tünetek, és a kánikulát is kizárták, ugyanis a tragédia kora reggel következett be.

Balázs halála miatt a gyermekszív-átültetési program nem áll meg, jelenleg egy várakozó van a listán, és egy csecsemő kapott új szívet. Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet vezetője elmondta, hogy a táborban lévő gyerekekkel kora délutánig nem közölték a hírt, csak kísérőikkel. Valószínűleg pszichológus segítségével közlik majd, hogy mi történt pajtásukkal. 


A táborban üdülő gyerekek maradnak
(Fotó: Andrónyi András)


Eddig egyetlen szülő sem döntött úgy, hogy megszakítja a táborozást. A táborban egyébként 68 gyerek üdül. Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a tábort ötödik alkalommal rendezik meg, először Balatonvilágoson.

- A részt vevő gyerekek nagy része a betegsége miatt nem tudja, mit jelent az a szó, hogy nyaralás, sokan még a Balatont sem látták - mondta. Hozzátette, hogy a rehabilitációs tábor nagyon fontos mind a gyerekek, mind a szülők és egészséges testvérek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!