Belföld

2008.10.14. 11:38

Hamis halottak

<b>Velence</b> - Kilenc valótlan haláleset után több mint száznyolcvan millió forintot vettek fel az elkövetők az életbiztosításokért. A csalás közepén egy velencei illetőségú biztosítási üzletkötőt gyanúsítanak - közölte a Fejér Megyei Hírlap.

nincs nev

Újra kísért Csicsikov, Nyikolaj Gogol orosz író Holt lelkek című művének legendás főhőse: T. István, velencei állandó lakosként bejelentett biztosítási ügynök, illetve bűntársai hamis boncjegyzőkönyvek és határozatok alapján - melyek a biztosítottak halálát igazolták - közel kétszázmillió forintot vettek fel két biztosító társaságtól a korábban megkötött életbiztosítási kötvényekért. A nagy bukta idén januárban történt. Még az elmúlt esztendő májusában egy férfi húszmilliós életbiztosítást kötött, majd 2008 januárjában felesége bejelentette halálát. A biztosító gyanút fogott, és vizsgálódni kezdett. Majd feljelentett. Ezek után hamar valoszínűsítették, hogy az illető nem halt meg. Egy halottvizsgálati bizonyítványt bármelyik orvos bárhol kiállíthat, ezt a hivatal elfogadja a halotti anyakönyvi kivonat kiadásához. 

Egy biztosító társaság még tavaly június közepén tett feljelentést, mert szerintük egy még élő biztosítottjuk után vették fel az életbiztosítás összegét. A férfi még 2007 májusában kötött 20 millió forintra életbiztosítást. Ez év elején a felesége jelentette be, hogy a férfi meghalt, és kérte a neki, mint kedvezményezettnek járó pénzt. A biztosító gyanút fogott, feljelentést tett. A gyanú beigazolódott és további hat hasonló esetre derült fény. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kérésére a megadott szempontok alapján a megkárosított biztosító újabb vizsgálatokat végzett más ügyfeleinél, így az előzőekkel együtt összesen tíz csalás derült ki, ebből kilencnél pénzt is felvettek a csalók. 

Kiderült, hogy négy biztosítást ugyanannál az ügynöknél - a velencei állandó lakosként bejelentett T. Istvánnál - kötötték, ráadásul maga az ügynök is kedvezményezettje volt egy életbiztosításnak, aminek összegét fel is vette. Az is valószínűsíthetővé vált, hogy T. István szervezte a csalásokat. A csalók igazuk alátámasztására hamisított bírósági végzéseket, halotti anyakönyvi kivonatokat és más, hamis iratokat használtak. Akadt két olyan páros is, akik más társaságnál is kötöttek életbiztosítást, miután az egyik biztosítónál már meghaltak. 

A rendőrség tizenhárom helyen csapott le az országban, egyebek mellett Nyíregyházán, Budapesten és Velencén is. Tizenkilenc személyt előállítottak, közülük tizenhatot gyanúsítanak, hatot őrizetbe vettek. A gyanúsítottak között van T. István is. A Fejér Megyei Hírlap munkatársai megkérdezték Kovács Györgynét, a Bicskei Anyakönyvi Hivatal munkatársát, aki elmondta, hogy a halotti anyakönyvi kivonat kiállítása egy egyszerű, automatikus folyamat. Az elhunyt papírjainak (érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, illetve a jogosítvány és az útlevél) leadása mellett csupán egyetlen irat, az úgynevezett halottvizsgálati bizonyítvány szükséges a dokumentum előállításához. A bizonyítványt a halál beálltát megállapító orvos tölti ki. Az anyakönyvezés mindig annál a hivatalnál történik, amelynek körzetében a halál beállt. 

Az NNI szóvivője, Barta László a nyomozás érdekeire hivatkozva tegnap délután nem kívánta kommentálni az ügyet. A lap munkatársai felhívták Trunkó Barnabást, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkárát, aki munkatársuktól értesült az ügyről. A főtitkár annyit közölt, szeretne tájékozódni, s elmondta még, ilyen nagyságrendű biztosítási csalások kirívónak, szerencsére ritkának tekinthetők Magyarországon - közölte a Fejér Megyei Hírlap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!