Belföld

2009.03.06. 03:27

Két "műszakban" - A veszprémi nyomozók tíz éve így dolgoznak

<b>Veszprém</b> - Ezentúl két műszakos rendszerben üldözik a rendőrök a bűnözőket - jelentette be az országos főkapitány, <em>Bencze József</em>.

Mátételki András

Megyénk legnagyobb kapitányságán, a veszprémin már hosszú évek óta így dolgoznak a nyomozók és a vizsgálók. Pálmann László alezredes, a városi kapitány helyettese, aki egyben a bűnügyi osztály vezetője is, elmondta, már tíz évvel ezelőtt két műszakban dolgoztak a kollégái.

Ezt az élet kényszerítette ki: a bűnözők nem napi nyolc órában szorgoskodtak , ezért részben hozzájuk kellett alkalmazkodniuk. Több évig tartott, míg ezt a munkastílust kifinomították, s immár hat éve bevált munkarend szerint járnak szolgálatba. 

A nyomozók és a vizsgálók jó része napközben dolgozik, hiszen a társszervekkel, intézményekkel csak ebben az időszakban tudják tartani a kapcsolatot, a tanúkat, gyanúsítottakat is ebben az időszakban hívják be. 

Ugyanakkor már kora reggel bent van az egyik csoport, hiszen az üzletekbe, intézményekbe történt éjszakai betöréseket ekkor jelentik be, ahová késedelem nélkül ki kell vonulniuk, hogy lehetőleg forró nyomon indulhassanak felkutatni a tetteseket. 

A másik csoport munkája pedig belenyúlik az éjszakába, mert jellemzően a szórakozóhelyekről távozók ilyenkor követik el a rablásokat vagy éppen garázdálkodnak az utcán. 

A hivatalos munkaidőn kívül - hétvégeken is - a nyomozók és a vizsgálók általában nem ülnek az irodákban, hanem például nyomoznak, így tanúkat keresnek egy korábbi ügyhöz, váratlanul házkutatást tartanak, figyelő- vagy portyaszolgálatban vesznek részt. 

Pálmann László
alezredes, aki a kezdetektől részt vett ennek a rendszernek a kidolgozásában, hozzátette, sikerült a túlórák számát jelentősen csökkenteniük, de ami még lényegesebb: jobbak lettek az eredményeik. 

Tavaly 2334 nyomozást rendeltek el. Az ismeretlen elkövetők ellen indult eljárások 53,7 százalékában megtalálták a tetteseket. Azzal, hogy bejelentésekre gyorsan a helyszínre érkeznek, hatékonyabb lett a nyomozás. 

Ennek köszönhetően a bíróság elé állítások száma is jelentősen nőtt, azaz sikerült 15 napon belül felderíteni az ügyeket. 

Az alezredes bízik abban, hogy az országosan bevezetendő, másutt újdonságnak számító két műszakos szolgálat nem jár majd azzal, hogy központilag meghatározzák, ezt a rendszert miképpen valósítsák meg a végeken. Ugyanis kapitányságonként mások a lehetőségek, a feltételek és a kihívások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!